Netflix ja Spotify kulkevat pian lomailijan mukana

EU:n tavoitteessa digitaalisista sisämarkkinoista otettiin pieni askel.

Musiikkia, elokuvia ja kirjoja jakelevien verkkopalveluiden käyttö helpottuu EU:n sisällä liikuttaessa. EU-instituutiot pääsivät sopuun verkkopalveluiden liikuteltavuudesta ja siihen liittyvistä tekijänoikeuskysymyksistä tiistai-iltana.

Suomalaiskuluttaja voisi vastaisuudessa käyttää esimerkiksi Netflixia, Spotifyta tai Yle Areenaa lomillaan EU-maissa kuten kotonaan. Verkkopalveluiden liikuteltavuus koskee kotimaassa hankittuja tilauspalveluita, jotka edellyttävät rekisteröitymistä.

Maksullisilla palveluilla olisi velvollisuus avata sisältönsä myös muissa EU-maissa, kun taas maksuttomat palvelut voisivat näin tehdä halutessaan.

– Maksulliset palvelut ovat velvoitettuja tarjoamaan siirrettävyyden, kun henkilö oleskelee tilapäisesti jossakin toisessa jäsenmaassa, kertoo tekijänoikeusneuvos Viveca Still opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Sisältöpalveluita voi jo nyt käyttää Suomen ulkopuolella, mutta esimerkiksi Yle Areenasta voi tällä hetkellä katsella tekijänoikeussyistä lähinnä kotimaisia ohjelmia. Ylen lakiasiainjohtaja Katri Olmo kertoo, että Yle selvittää vielä vaadetta rekisteröitymisestä, mutta voi ottaa uudistuksen käyttöön.

Sisältöpalvelut yhä suositumpia

Nettipalveluiden liikuteltavuus on tulossa voimaan arviolta syksyllä 2018, mutta aikataulu täsmentynee vielä.

Eurooppalainen kuluttajien etujärjestö kiitteli tuoreeltaan, että EU:n sisällä päästään eroon keinotekoisista rajoista, jotka ovat estäneet video-, musiikki- tai pelipalveluiden käyttämisen toisessa jäsenmaassa.

– Kuluttajat tilaavat yhä enemmän maksullisia tv-sarjojen tai musiikin onlinepalveluita. Nyt kun roaming-maksut ovat jäämässä menneisyyteen, ihmiset todella hyötyvät maksamistaan sisällöistä matkustaessaan, kuluttajajärjestö riemuitsi.

Uudistus on osa isoa tavoitetta digitaalisista sisämarkkinoista. Kyse on jälleen hyvin käytännönläheisestä uudistuksesta, joka helpottaa EU-kansalaisten elämää. Vasta viime viikolla EU-instituutiot sopivat verkkovierailumaksujen poistumisesta EU:n sisällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.