Netflix ja Yle Areena kulkevat pian lomailijan mukana EU:n sisällä

Sisältöjen liikuteltavuus koskee niin maksullisia kuin maksuttomiakin tilauspalveluita.

Musiikkia, elokuvia ja kirjoja jakelevien verkkopalveluiden käyttö helpottuu EU:n sisällä. EU-instituutiot pääsivät sopuun uudistukseen liittyvistä tekijänoikeuskysymyksistä tiistai-iltana.

Sisältöjen liikuteltavuus koskee niin maksullisia kuin maksuttomiakin tilauspalveluita. Niin videopalvelu Netflixiä, Spotifyta kuin Yle Areenaakin voisi vastaisuudessa käyttää toisessa EU-maassa kuten Suomessakin eli tarjolla olisivat samat sisällöt. Palveluita voi jo nyt käyttää Suomen ulkopuolella, mutta esimerkiksi Yle Areenasta voi tällä hetkellä katsella tekijänoikeussyistä lähinnä kotimaisia ohjelmia.

Nettipalveluiden liikuteltavuus on tulossa voimaan arviolta syksyllä 2018, mutta aikataulu on vielä täsmentymässä.

Eurooppalainen kuluttajien etujärjestö kiittelee, että EU:n sisällä päästään eroon keinotekoisista rajoista, jotka ovat estäneet video-, musiikki- tai pelipalveluiden käyttämisen toisessa jäsenmaassa.

– Kuluttajat tilaavat yhä enemmän maksullisia tv-sarjojen tai musiikin onlinepalveluita. Nyt kun roaming-maksut ovat jäämässä menneisyyteen, ihmiset todella hyötyvät matkustaessaan maksamistaan sisällöistä, kuluttajajärjestö riemuitsee.

Näillä näkymin Euroopan-matkan pituudella ei olisi väliä, vaan palveluntarjoajalla olisi velvollisuus tarjota palveluita rajaton aika. Esimerkiksi Netflix voi vastaisuudessakin tarjota erilaisia vaihtoehtoja siitä, minkä maan tarjontaa asiakas haluaa käyttää.

Uudistus on osa isoa tavoitetta digitaalisista sisämarkkinoista. Kyse on jälleen hyvin käytännönläheisestä uudistuksesta, joka parantaa EU-kansalaisten elämää. Vasta viime viikolla EU-instituutiot sopivat verkkovierailumaksujen poistumisesta EU:n sisällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.