Nike ja Apple kiersivät veroja eurooppalaisten porsaanreikien avulla

Amerikkalaisyritykset Nike ja Apple ovat kiertäneet veroja käyttämällä hyväkseen Euroopassa sijaitsevien maiden tai alueiden verolakien porsaanreikiä. Veronkierto käy ilmi Paratiisin paperit -nimisestä tietovuodosta.

Nike hyödynsi Hollannin verolain aukkoja ja onnistui pudottamaan veroprosenttinsa kahteen, kun eurooppalaisyritykset maksoivat samaan aikaan keskimäärin 25 prosentin veroa.

Apple puolestaan siirsi miljardeja dollareita Britannian erityisalueelle Jerseyn saarelle, joka ei verota yritysten tuloja.

Apple vakuuttaa maksaneensa veronsa

Apple vahvisti verkkosivuillaan julkaisemassaan tiedotteessa rahojen siirtämisen Jerseylle, mutta sanoi tehneensä niin varmistaakseen, että sen verovelvoitteet Yhdysvaltoja kohtaan eivät vähenisi.

Yritys vakuuttaa, etteivät sen maksamat verot tai minkään yksittäisen maan verosaatavat ole vähentyneet Jerseylle tehdyn rahansiirron vuoksi. Se ei kuitenkaan täsmentänyt, miten paljon veroa ja mihin se on maksanut Jerseylle siirtämistään varoista.

Ennen vuotta 2014 Applen tiedetään käyttäneen hyväkseen Irlannin verolainsäädännön porsaanreikiä maksaakseen vähemmän veroja. EU on langettanut yhtiölle 13 miljardin veromätkyt Irlanti-kuvion vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.