Nissanille yli kuuden miljardin dollarin tappiot, sulkee tehtaansa Espanjassa

Japanilainen autovalmistaja Nissan on odotetusti vähentämässä painotustaan Euroopassa.

Yhtiö kertoi tulosjulkistuksen yhteydessä torstaina, että se on päättänyt sulkea Barcelonassa sijaitsevan 3  000 työntekijän tehtaansa. Se on osa järjestelyä, jossa yhtiö vähentää kokonaistuotantoaan viidenneksellä.

Vaikeuksista kärsineen Nissanin tulos oli vielä odotettua huonompi. Yhtiö kertoi maaliskuuhun loppuneen tilivuotensa päättyneen yli 6,2 miljardia dollaria (5,6 miljardia euroa) tappiolle. Kyseessä on yhtiön ensimmäinen tappiollinen tilivuosi sitten vuoden 2009.

Espanjan hallitus kertoi tehneensä kaikkensa tehtaan sulkemisen estämiseksi. Espanja on Saksan jälkeen EU:n toiseksi suurin autonvalmistusmaa.

Yhteistyötä tekevät Nissan, Renault ja Mitsubishi kertoivat keskiviikkona jakavansa markkinat osaltaan maantieteellisesti. Järjestelyssä Eurooppa jää Renault'n vastuulle.

Nissanin on puolestaan tarkoitus keskittyä Japanin, Kiinan ja Pohjois-Amerikan markkinoille. Yhteistyökumppanit ovat perustelleet uudistusta tehokkuuden ja kilpailukyvyn kohentamisella. Kolmikon yhteistyössä on aiemmin ollut jännitteitä. Uudessa järjestelyssä kuhunkin markkinasegmenttiin kehitetään yhden valmistajan johdolla vain yksi perusmalli, jonka muut omaksuvat mallistoonsa.

Uusille irtisanomisille voi olla tarvetta

Nissan ei antanut ennustetta nykyiselle tuloskaudelle, vaan se vetosi vallitsevaan epävarmuuteen. Vuotta aiemmin yrityksen tulos oli lähes kolme miljardia dollaria (2,7 miljardia euroa) voitollinen.

Yhtiön tulosta ovat syöneet heikko kysyntä ja automarkkinoiden yleinen heikko tilanne koronaviruspandemian keskellä. Nissan on kärsinyt pahoin myös entisen toimitusjohtajansa Carlos Ghosnin erottamisesta syksyllä 2018 sekä sitä seuranneesta pidätyksestä ja tutkinnasta.

Nissanin liiketoimintaympäristö on äärimmäisen vaikea, japanilaisen TIW-konsulttiyhtiön autoanalyytikko Satoru Takada sanoi uutistoimisto AFP:lle.

–  Nissan on jo kertonut irtisanomisista, mutta lisää kenties tarvitaan, hän arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

Fiskarsin uudeksi toimitusjohtajaksi Nathalie Ahlström Fazerilta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.