Nissanin ex-toimitusjohtaja Ghosn pysyy telkien takana Japanissa – oli vapaana vain vajaan kuukauden

Japanissa oikeus on päättänyt, että autovalmistaja Nissanin entinen toimitusjohtaja Carlos Ghosn, 65, pysyy pidätettynä seuraavat puolitoista viikkoa. Ghosnia epäillään talousrikoksista.

Viranomaisten on kuluvan kuun 22. päivään mennessä kerrottava, nostetaanko Ghosnia vastaan syytteet, vapautetaanko hänet vai löytyykö häntä vastaan uusia epäilyjä.

Ghosn syyttää Nissanin johtoporrasta salaliitosta, joka johti hänen pidätykseensä. Ghosnin mukaan salaliitto syntyi, koska hänen pelättiin suunnittelevan japanilaisen Nissanin ja ranskalaisen Renaultin yhdistämistä.

Viranomaiset epäilevät ex-toimitusjohtajan muun muassa pimittäneen miljoonia dollareita palkastaan osakkeenomistajilta ja siirtäneen oman liiketoimintansa tappioita konsernin maksettavaksi. Ghosn on kiistänyt kaikki syytteet.

Ghosn erotettiin Nissanin hallituksesta aikaisemmin tässä kuussa pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Hallituksen puheenjohtajan paikan Ghosn menetti jo aiemmin, kun epäilyt tulivat ilmi. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Renaultin hallituksen puheenjohtaja Jean-Dominique Senard.

Ghosn ehti olla toista sataa päivää tutkintavankeudessa sen jälkeen kun hänet otettiin kiinni lentokentällä marraskuussa. Hän kuvaili olosuhteita vankilassa "sellaisiksi, joita ei toivoisi edes pahimmalle vihamiehelleen".

Ghosn otettiin uudelleen kiinni ja pidätettiin kuun alussa. Tuolloin hän oli ehtinyt olla miljoonatakuita vastaan vapaana vajaan kuukauden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.