Nissanin ex-toimitusjohtaja syyttää yhtiön johtoa salaliitosta

Autovalmistaja Nissanin entinen toimitusjohtaja Carlos Ghosn syyttää Nissanin "selkään puukottavaa" johtoporrasta salaliitosta, joka johti hänen pidätykseensä. Ghosnin mukaan salaliitto johtuu siitä, että hänen pelättiin suunnittelevan japanilaisen Nissanin ja ranskalaisen Renaultin yhdistämistä. Renault ja Nissan kuuluvat samaan konserniin. Ghosn on aiemmin toiminut myös Renaultin johtajana.

Toimittajille tiistaina näytetyllä videolla Ghosn vakuuttaa syyttömyyttään kaikkiin häntä kohtaan esitettyihin syytöksiin.

–  Tässä on kyse juonesta, salaliitosta ja selkäänpuukottamisesta, Ghosn sanoo videolla.

Ghosnin asianajajat esittivät toimittajille tiistaina videon, joka oli kuvattu vain hetki ennen kuin Ghosn pidätettiin Japanissa uudelleen viime viikolla uusien tutkimusten vuoksi. Ghosn oli vapautettu noin kuukausi aiemmin takuita vastaan yli 100 päivän tutkintavankeuden jälkeen.

Ex-toimitusjohtaja ei yksilöi videolla syytöksiensä kohteita Nissanilla – Ghosnin asianajajan mukaan puolustus olikin päättänyt leikata videolta ne kohdat, joissa osoitellaan syyttävällä sormella tiettyjä henkilöitä.

Miljoonia siirrettiin Omaniin?

Ghosnin uutta pidätystä osattiin ennakoida, sillä syyttäjät tutkivat nyt väitteitä, joiden mukaan Nissanin varoja siirrettiin ainakin 32 miljoonan dollarin edestä Omaniin. Yhden asiaa tuntevan lähteen mukaan osa rahoista käytettiin ilmeisesti luksusveneen ostamiseen Ghosnille ja hänen perheelleen.

Oikeus on pidentänyt Ghosnin tutkintavankeutta huhtikuun 14. päivään saakka. Syyttäjät voivat hakea vielä kymmenen päivän jatkoaikaa, mutta sen jälkeen Ghosn täytyy päästää vapaalle, jos häntä vastaan ei nosteta uusia syytteitä.

Ghosn erotettiin Nissanin hallituksesta eilen pidetyssä ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Hallituksen puheenjohtajan paikan Ghosn menetti jo aiemmin, kun epäilyt tulivat ilmi. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Renaultin hallituksen puheenjohtaja Jean-Dominique Senard.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.