Nobelisti Holmström: Olen ollut oikeassa paikassa oikealla hetkellä

Holmström sai tiedon palkinnosta noin puoli viideltä aamulla Yhdysvaltain itärannikon aikaa.

Taloustieteen Nobel-palkinnon saanut taloustieteen professori Bengt Holmström kuvailee tunnelmiaan sekaviksi ja iloisiksi.

– Sitä on tietysti kiitollinen kaikille ystäville, perheelle ja kollegoille. Onhan se tietysti onnekasta. Tässä maailmassa on monta taloustieteilijää, jotka voivat palkinnon saada. On ollut tuuria, että on ollut oikeassa paikassa oikealla hetkellä, Bostonista tavoitettu Holmström sanoo STT:lle.

Hän sai tiedon palkinnosta noin puoli viideltä aamulla Yhdysvaltain itärannikon aikaa.

– Hyvä kun heräsin, sanotaan niin, koska en pidä puhelinta yöllä päällä. En tavallisesti ole todellakaan mikään aamuvirkku, Holmström naurahtaa.

Holmström työskentelee Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa Yhdysvalloissa.

Keskisuomalainen haastatteli Holmströmiä maailmanlaajuisen finanssikriisin syistä vuonna 2010, kun hän vieraili Jyväskylässä taloustutkijoiden kesäseminaarissa. Haastattelun voi lukea kokonaisuudessaan täältä.

Stipendivuosi vei taloustieteen pariin

Holmström jakaa palkinnon yhdysvaltalaisen taloustieteen professorin Oliver Hartin kanssa. Kahdeksan miljoonan Ruotsin kruunun eli noin 830 000 euron suuruinen palkinto tuli sopimusteoriaan liittyvistä tutkimuksista. Holmström ja Hart ovat läheisiä ystäviä.

Holmström kertoo kiinnostuneensa sopimuksiin liittyvistä kannustimista ja ihmisten käyttäytymisestä työskennellessään teollisuusyhtiö A. Ahlströmin (nykyinen Ahlstrom) palveluksessa valmistuttuaan Helsingin yliopistosta.

Yhtiö yritti rakentaa strategisia malleja yrityksen oikean päätöksenteon tueksi. Holmströmille selvisi varhain, että kannustimet ovat tärkeä osa ihmisten käyttäytymistä.

– Jos ihmisiä ei saa motivoitumaan, ei yritysmalleistakaan ole paljoa iloa. Voi sanoa, että se oli oikean suuntainen ajatus.

Tuore nobelisti ei ollut alun perin edes opiskellut taloustiedettä vaan matematiikkaa, teoreettista fysiikkaa ja tilastotiedettä. Vasta työelämässä kehittyneet ajatukset ja stipendivuosi Yhdysvalloissa Stanfordin yliopistossa veivät hänet taloustieteen pariin.

– Se oli yksi esimerkki tuurista. Kannustinongelmat kiinnostivat minua sieltä Ahlströmiltä, ja sattui niin, että kannustintaloustiede alkoi juuri kehittyä. Siinä yhtyi intressi Ahlströmiltä tähän tieteelliseen kiinnostukseen.

Suurimmaksi tieteelliseksi ohjaajakseen Holmström nimeää Stanfordin yliopiston taloustieteen emeritusprofessori Bob Wilsonin, joka oli Holmströmin väitöskirjaohjaaja.

– Olen aika nöyrä, kun ajattelen, miten merkittävä hän on ollut. Hän ei ole vielä Nobel-palkintoa saanut. Toivon hartaasti, että hän sen saa, sillä hän on ollut niin vaikutusvaltainen. Ei pelkästään minun työssäni, vaan yleensäkin.

Viime vuodet Holmström on pohtinut enimmäkseen finanssikriisiin ja sen syntyyn liittyviä kysymyksiä. Sopimukset ja niidn kirjoitusasu näyttelivät hänen mukaansa tärkeää roolia kriisin muodostumisessa.

Toivoo tutkijoille mahdollisuuksia

Suomessa on Holmströmin mukaan paljon hyvää taloustieteen tutkimusta, vaikka tilanne onkin koulutusleikkausten vuoksi hankala. Hän toivoo, että palkinto inspiroisi tutkijoita.

– Suomessa on hienoja tutkijoita, ja toivoisi, että he saisivat mahdollisuuden tutkia oikeissa olosuhteissa.

Hän mainitsee nimeltä entiset opiskelijansa Marko Terviön sekä Juuso Välimäen.

– Siellä on hyvää meininkiä. Hyvällä mielellä voi katsella sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tätä on Nobelilla palkittu sopimusteoria

Nobel-Holmströmille sataa onnitteluja: "Pasila, Porilaisten marssi!"

Kommentti: Hallitusten syytä pitää pipoistaan kiinni, kun nobelisti Holmström puhuu

Kollega Holmströmistä: Älykkö, joka kyseenalaistaa kaiken

KSML 10.6.2010: Bengt Holmström armahtaa Wall Streetin

Korkman arvostaa Holmströmin osallistumista talouspoliittiseen keskusteluun

Holmström käy Suomessa kesäisin saunomassa ja kalastamassa 

Etlan Vihriälä Holmströmistä: Hyvin looginen päättelijä ja lahjomaton ajattelija

Taloustieteen Nobel-palkinto Suomeen