Nokia sukelsi myös vuoden 1995 MM-kullan jälkeen

1990-luvun lama päättyi jääkiekkoilijoiden maailmanmestaruuteen 1995 ja Nokian maailmanvalloitukseen matkapuhelinmarkkinoilla.

"Ne olivat henkisessä mielessä tärkeimmät ylöskohottavat tekijät 1990-luvun puolivälissä. Ne kantoivat todella pitkälle", filosofi Esa Saarinen arvioi hiljattain, kun Suomi pitkän tauon jälkeen voitti jälleen jääkiekkokultaa.

Kiekkoleijonat siis juhlivat, mutta Nokia kyntää syvällä. Tiistaina yhtiön osakekurssi laski tulosvaroituksen jälkeen alimmilleen kolmeentoista vuoteen.

Eikö MM-kullalla enää olekaan samaa taikaa kuin 16 vuotta sitten?

Johtopäätöksien kanssa ei kannata hätäillä, sillä harva muistaa, että Nokialla meni itse asiassa todella heikosti kesällä 1995.

Matkapuhelinryhmä ajautui pahoihin vaikeuksiin, ja Nokia antoi joulukuun 1995 puolivälissä Jorma Ollilan toimitusjohtajakauden ensimmäisen tulosvaroituksen. Sen seurauksena osakekurssi putosi lähes 30 prosenttia.

Seuraava tulosvaroitus tuli helmikuun lopussa 1996, ja sen jälkeen Nokian osakkeen arvosta oli jäljellä enää puolet syyskuuhun 1995 verrattuna.

Tohtori Martti Häikiö kirjoittaa Nokia-historiateoksessaan, että budjetin pettämisen taustalla oli matkapuhelinalan perusvaikeus, markkinoiden vaikea ennustettavuus ja nopea vaihtelu. Kriisin jälkeen Nokia uudistui, ja käänne parempaan tapahtui jo 1996.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Kenkäkaupan konkari Jarmo Toivonen halusi tuoda iloa koronavuoden keskelle – kaupungin vanhin yhdistys Jyväskylän Kauppalaisseura on ehtinyt jo 145-vuotiaaksi

S-ryhmän verkkokauppa kukoistaa, mutta hotellit ja ravintolat kärsivät koronakriisistä

Suomen Kotidatan työriidan sovittelu keskeytyi – Ammattiliiton mukaan lakko vaikuttaa todennäköiseltä, Kaupan liitto vie asian työtuomioistuimeen

"Suomesta on ollut tukitalous" – Jyväskylässä paljon kiinteistöjä omistavan pörssiyhtiön toimitusjohtajan mielestä lukuisat etuudet ja runsas vapaa-aika tekevät työnteosta kannattamatonta

Hampurilaisravintoloiden kisan haastaja rantautuu Jyväskylän ytimeen – ketju lupaa, että raaka-aineet ovat 95-prosenttisesti kotimaisia

Tuleeko UPM:ltä täystyrmäys Keski-Suomelle? Talouselämä-lehden mukaan Jämsänkosken ja Kaipolan tehtaita uhkaa sulkeminen

Opiskelija-asuntoja rakennetaan Jyväskylän parhaille paikoille – "Vuokralaisilla on enemmän valinnanvaraa kuin 5–10 vuotta sitten"

Koronan aiheuttama kysyntäkuoppa pudotti Outokummun tuloksen tappiolliseksi

Tiktok uhkaa Trumpin hallintoa oikeustoimilla Yhdysvalloissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.