Nokian kurssinousu paisutti Elopin palkkiota – lähes 19 miljoonaan

Nokian entinen toimitusjohtaja Stephen Elop saa Nokian Microsoft-kaupan toteutuessa yhteensä noin 18,8 miljoonaa euroa bonuksia ja osakepohjaisia palkkioita.

Tieto sisältyy Nokian ylimääräisen yhtiökokouksen tausta-aineistoon, jonka yhtiö julkisti torstaina. Siitä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Kauppasopimuksen mukaan Microsoft maksaa Elopin palkkiosta 70 prosenttia ja Nokia loput. Elopin on määrä kaupan jälkeen siirtyä Microsoftin palvelukseen, jossa hän ryhtyy johtamaan sinne siirtyviä matkapuhelintoimintoja.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtajan Timo Rothoviuksen mukaan Elopin palkkio kuulostaa hurjalta. Hänen mielestään se on yllättävän suuri, kun katsoo Elopin johtajakautta Nokiassa.

– Toisaalta tämä on kaksipiippuinen juttu. Iso osa tulee siitä, että osakkeen kurssi on noussut. Se taas on osakkeenomistajien kannalta mukava asia, Rothovius sanoi STT:lle.

Nokia-analyytikko Hannu Rauhala Pohjola Pankista puolestaan toteaa, että järjestelyt perustuvat Elopin työsopimukseen. Ehdot ovat henkilön ja firman välisiä neuvoteltavia asioita.

Ansiot tähän mennessä 9 miljoonaa

Elopille maksettava summa sisältää hänen peruspalkkansa ja johdon tulospalkkion lisäksi peräti 14,6 miljoonan euron verran osakepohjaisia palkkioita. Niiden arvo on laskettu Nokian syyskuun 6. päivän osakekurssin perusteella. Osake kallistui rajusti sen jälkeen, kun Microsoft-kauppa julkistettiin syyskuun 3. päivänä.

Nokian ylimääräinen yhtiökokous on marraskuussa. elop*

Kokouksessa on määrä päättää Microsoft-kaupan hyväksymisestä.

Elopin palkkiot perustuvat hänen ja Nokian väliseen toimitusjohtajasopimukseen. Siihen sisältyy myös yrityskaupan yhteydessä tapahtuvaa määräysvallan muutosta koskeva pykälä, jonka mukaan osakekohtaiset palkkiot maksetaan. Vastaava kohta on ollut myös Elopin edeltäjien sopimuksissa, Nokian viestinnästä kerrottiin STT:lle.

Elop on tähän mennessä saanut Nokiasta palkkaa ja bonuksia noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Tausta-aineistosta ilmenee myös, että Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa saa 500 000 euron korvauksen lisävastuustaan, kun hän toimii toistaiseksi myös Nokian väliaikaisena pääjohtajana.

Nokian ylimääräinen yhtiökokous hyväksynee matkapuhelintoiminnan myynnin Microsoftille 19. marraskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Osakesäästäjät: Elopin palkkio kuulostaa hurjalta