Nokian vuodella ankea alku, pirteä loppu – kuluva vuosi noudattanee samaa kaavaa

Teknologiayhtiö Nokian viime vuoden loppupuolikas oli kasvun aikaa, kun vielä alkuvuodesta meno oli vaisua. Nokia arvelee, että tämä vuosi sujuu samalla koreografialla.

Yhtiön oikaisema tulos (ei-IFRS) kasvoi loka-joulukuussa 1,12 miljardiin euroon, kun tulos vuotta aiemmin oli noin miljardin. Yhtiön liikevaihto kasvoi kolme prosenttia noin 6,9 miljardiin.

–  Hankalan alkuvuoden jälkeen meidän tilaisuutemme koitti kolmannella ja neljännellä vuosineljänneksellä, Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri sanoi konferenssipuhelussa tulosjulkistuksen jälkeen.

Yhtiön mukaan sen liiketoiminta oli kauttaaltaan vahvaa vuoden myöhemmällä puoliskolla. Myös verkkotoiminnan myyntiluvut kääntyivät nousuun.

–  Suoriuduimme lopulta yleistä markkinatilannetta paremmin. Vaikka markkinat jatkavat latteata kulkuaan tänäkin vuonna, odotamme pärjäävämme myös tänä vuonna markkinoita paremmin, Suri sanoo.

Nokian mukaan sen viidennen sukupolven verkon eli 5g-verkon koehankkeet lisäsivät verkkoliikennetoiminnan toimintakuluja viime vuonna. Verkon käyttöönottojen uskotaan parantavan tulosta tänä vuonna.

–  Koska 5g-käyttöönotot jaksottuvat epätasaisesti koko vuodelle, odotamme vuoden 2019 alkupuolesta heikompaa, mutta loppuvuodesta selvästi vahvempaa, Suri arvelee.

Pohjois-Amerikka vetää hyvin, Aasia seuraa

Alueellisesti Nokian kasvu oli vahvinta Pohjois-Amerikassa. Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä yhtiön liikevaihto kasvoi Pohjois-Amerikassa 17 prosenttia.

Aasiassa kasvu oli viiden prosentin tuntumassa, Kiinassa saman verran laskusuhdanteessa. Suri kuitenkin uskoo, että Aasian alueen liiketoiminta on piristymään päin, sillä 5g-verkkoa otetaan porrastetusti käyttöön esimerkiksi Japanissa, Koreassa ja Kiinassa.

5g-verkkoa kehittävää Nokian kilpakumppania, Huaweita, syytetään Yhdysvalloissa pakoterikkomuksista ja petosrikoksista. Suri ei ota kantaa siihen, miten Huawein ongelmat voisivat heijastua Nokian tulovirtaan.

–  Tässä vaiheessa tarkkailemme tiiviisti tilanteen kehittymistä. Jos (Huawein) asiakkaat pyytävät meiltä apua, niin totta kai sitä annamme.

Kustannusten karsimista säästöohjelmilla

Myös säästöohjelmat ovat vähentäneet ulosmenevää kassavirtaa Nokiassa. Yhtiön mukaan vuosien 2016–2018 aikana saavutettiin 1,2 miljardin vuotuiset kustannussäästöt.

Nokia ilmoitti viime vuoden lopulla uudesta säästöohjelmasta, jolla tavoitellaan 700 miljoonan vuotuisia säästöjä. Säästöohjelmaan liittyen Nokia ilmoitti tammikuun alussa Suomen-toimintaa koskevista yt-neuvotteluista, joiden arvioidaan johtavan noin 350 työpaikan vähennykseen tämän vuoden aikana.

Yhtiön mukaan suunnitelmat koskevat kaikkia Nokian Suomen toimipaikkoja Oulun tehdasta lukuun ottamatta.

Nokialla on Suomessa nyt yhteensä noin 6  000 työntekijää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .