Nopeasti liikevaihtoaan paisuttanut jyväskyläläinen yrityskomeetta BioGTS Oy on hakeutunut yrityssaneeraukseen – "Muuta mahdollisuutta ei ollut"

Jyväskylässä toimiva biokaasu- ja biodiesellaitosvalmistaja BioGTS Oy on jättänyt yrityssaneeraushakemuksen Keski-Suomen käräjäoikeuteen, joka on keskiviikkona hyväksynyt menettelyn käynnistämisen.

– Menettelyn tavoitteena on vakauttaa yhtiön tilanne ja turvata toiminnan jatkuminen, BioGTS Oy:n toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo tiedotteessa.

Yhtiön taloustilanne on koko kuluneen vuoden ollut vaikea, mikä on johtunut liiketoiminnan voimakkaasta kasvusta. Viidessä vuodessa BioGTS on nostanut liikevaihtonsa yli 65-kertaiseksi, viime vuonna jo 16 miljoonaan euroon. Vielä tämän vuoden huhtikuussa Rautiainen puhui yhtiön tavoittelevan vuonna 2020 jo sadan miljoonan euron liikevaihtoa.

Yrityssaneeraushakemuksen yritys jätti 17. syyskuuta.

– Muuta mahdollisuutta ei ollut, Rautiainen sanoo.

Yrityksen suurimmat velkojat ovat puoltaneet yrityssaneeraushakemusta. Keski-Suomen käräjäoikeudelle toimitetun hakemuksen mukaan menettelyä ovat velkojista puoltaneet Finnvera Oyj, OP Vakuutus Oy, OP Henkivakuutus Oy ja Keski-Suomen Osuuspankki. Näiden saatavat edustavat yli viidennestä BioGTS:n tunnetuista veloista. Keski-Suomen Osuuspankilla on saatavia 3 881 250 euroa, OP Vakuutus Oy:llä ja OP Henkivakuutus Oy:llä yhteensä 1 500 000 euroa ja Finnveralla 35 398 euroa.

Yhtiön oman ilmoituksen mukaan velkojen määrä yhteensä on 11 659 845 euroa. Lisäksi yhtiötä vastaan on esitetty vahingonkorvausvaatimuksia 5 000 000 euroa. Yhtiön mukaan vaatimusten määrä on riitainen.

BioGTS:llä on aiemmin tänä vuonna ollut hankaluuksia toimitusprojektien loppuun saattamisessa, mikä on aiheuttanut kahden urakkasopimuksen purkamisen. Ensin Jyvässeudun kuntien omistama jätteenkäsittely-yhtiö Mustankorkea Oy purki urakkasopimuksen BioGTS:n kanssa. Sen jälkeen Mikkelin Haukivuorella toimiva BioHauki Oy kertoi purkaneensa biokaasulaitoksen toimitussopimuksen BioGTS:n kanssa.

Urakkasopimusten purkautuminen on edelleen vaikeuttanut yhtiön taloustilannetta, vaikka vientimarkkinaa on saatu avattua.

– Seuraavat projektit Kiinaan ja Vietnamiin ovat jo työn alla. Todellinen potentiaali ja kasvunäkymät ovat vientikaupan sektorilla, johon panostamme myös jatkossa, Rautiainen kertoo.

BioGTS Oy työllistää Jyväskylässä omilla palkkalistoillaan noin 50 asiantuntijaa. Lisäksi yritys työllistää alihankkijaketjun kautta kokoaikaisesti yli 100 henkilöä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .