Nordea: Kyky ostaa asuntoja paranee

Kyky ostaa asuntoja nousi Nordean mukaan selvästi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Eniten parani helsinkiläisten mahdollisuus hankkia asuntoja. Kehitys oli hitainta Kuopiossa.

Nordea arvioi selvityksessään, että syynä asuntojen ostokyvyn paranemiseen oli korkotason ja asuntojen hintojen lasku. Pankki ennustaa, että ostokyky nousee edelleen kuluvan vuosineljänneksen aikana.

Tilastokeskuksen mukaan vertailussa käytettiin suomalaisen asunnon keskikokoa, joka on 76,8 neliötä. Laina on 70 prosenttia asunnon hinnasta ja laina-aika 25 vuotta. Selvitys sisältää suurimmat kaupungit.

Helsingissä kotitalouden kuukausikustannus laski sadalla eurolla 980 euroon. Lainojen hoitomenot olivat kuitenkin Helsingissä selvästi muuta maata korkeammat. Muun muassa Kuopiossa kuukausikustannus jäi 534 euroon. Halvinta oli Kajaanissa, jossa asuntovelallinen pääsi 361 euron kuukausikustannuksilla.

Esimerkkiasunnon keskihinta putosi koko maassa keskimäärin 144 000 euroon. Helsingissä hinta oli 242 000 euroa ja Kajaanissa 89 011 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.