Nordean pääanalyytikko: Euroalueen talous näyttää nyt jarruttavan – Italian tilanteella voi olla isoja talousvaikutuksia myös Suomeen

Pörssit alamäessä kauppasotaan, Italiaan ja kasvuun liittyvien huolien takia

Euroalueen talous näyttää nyt jarruttavan, arvioi Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Von Gerichin mukaan keskiviikkona julkaistut euroalueen luottamusluvut olivat heikot ja huolestuttavat. Jatko ei näytä auvoiselta, sillä huolet Italiaan liittyen kasvavat. Italian epävakaalla poliittisella tilanteella voi olla isoja talousvaikutuksia myös Suomeen ja koko euroalueelle.

– Luottamusluvut olivat jo ennen viimeistä Italia-käännettä heikot, von Gerich sanoi STT:lle.

Epävarmuus kasvunäkymistä, Italian tilanteesta ja uudelleen kasvaneet kauppasotahuolet painoivat pörssejä keskiviikkona. Helsingin pörssi päätyi keskiviikkona yli puolentoista prosentin laskuun. Italiassa odotettiin pääministerinimityksen ratkeamista keskiviikko-iltana.

Italian vaikutus kasvunäkymiin riippuu ratkaisevasti epävarmuuden kestosta.

– En heti näe skenaariota, miten tämä tilanne voisi nopeasti helpottaa. Lyhyen epävarmuuden jälkeen Italia voi hetkeksi unohtua taustalle, mutta kun nähdään toteutuvan politiikan seuraukset, se nousee varmasti esille, von Gerich sanoi.

Hänen mukaansa on vaikea nähdä, miten tilanne voisi laueta ilman jonkinlaista kriisiytymistä.

– Uskon, että tämä hallitus nousee valtaan ja vaikka ei nousisikaan, niin se on vain ajanpeluuta. Uusissa vaaleissa kansa äänestäisi näitä puolueita ehkä entistä voimakkaammin.

Valtaan nousemassa olevan hallituksen hallitusohjelmassa on euromääräisesti muhkeitta lupauksia italialaisille ja eurokentille tavoitteita, joita muiden maiden on mahdotonta hyväksyä.

"Tulee monimutkaistamaan EKP:n suunnitelmia"

Italian talouden ja politiikan tilanne voi von Gerichin mukaan näkyä Suomen talouskasvunäkymissä, mutta myös euroalueen kehittämisen tyssäämisessä. Esimerkin pankkiunionin kehittämisessä Italia näyttäisi haluavan kääntää suunnan ympäri. Toisaalta Italian tilanne tarkoittaa sitä, että asuntolainojen korot ovat pysymässä Suomessakin matalana entistä pitempään.

– Tämä tulee monimutkaistamaan EKP:n suunnitelmia, von Gerich arvioi.

Markkinareaktiot Italian tilanteeseen ovat toistaiseksi olleet maltillisempia kuin finanssikriisin vuosina. Suomen suurimpiin sijoittajiin kuuluvan työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto arvioi tiistaina STT:lle, että tämä voi johtua osaltaan siitä, että kansainvälisten rahoittajien rooli Italiassa on pienentynyt. Markkinoille on myös kehittynyt jossain määrin "paksu nahka", koska aiempina vuosina on totuttu siihen, että Italia on tavallaan aina kriisissä, Murto arvioi.

Osana elvytystoimiaan Euroopan keskuspankki EKP on edelleen iso Italian lainojen ostaja jälkimarkkinoilla. EKP:n ostot ovat kuitenkin vähentymään päin, kun se pyrkii normalisoimaan rahapolitiikkaansa.

– EKP pienentää pikku hiljaa tukeaan, mikä tekee markkinoista enemmän kriisiherkät, von Gerich sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.