Nordean pääekonomisti: Kauppasota alkaa vaikuttaa länsimaisten yritysten tuloksiin

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota on ylittänyt analyytikoiden pelot. Perjantaina maat mätkivät toisilleen taas lisää tulleja, eikä suurvaltojen välillä olevasta pattitilanteesta näytä olevan mitään ulospääsyä.

Nordean pääekonomistin Tuuli Koivun mukaan pitkään jatkunut pattitilanne alkaa myös vaikuttaa jo länsimaisten yritysten tuloksiin. Eniten kärsivät yritykset, joille Kiina on loppumarkkinana tärkeä.

Koivun mukaan Kiinassa ulkomaisten tuotteiden kysynnän kasvu vääjäämättä hidastuu kauppasodan myötä.

–  Kiinasta tulee uutisia, että kuluttajat suhtautuvat hyvin nihkeästi sekä amerikkalaisiin että muihin ulkomaisiin tuotteisiin.

Uutistoimisto AFP:n mukaan EU-presidentti Donald Tusk kommentoi lauantaina asiaa G7-kokouksesta sanomalla, että Yhdysvaltain kauppakiistat Kiinan ja Euroopan kanssa voivat aiheuttaa maailmanlaajuisen taantuman.

Missä menee tullinokittelun raja?

Koivu uskoo, että Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä vientikiellot ja epäilykset toista osapuolta kohtaan vain jatkuvat. Kiinan kantti näyttää kestävän yllättävän hyvin, ja Koivusta on todennäköistä, että Kiina vastaa Yhdysvaltain vastatulleihin.

AFP:n mukaan presidentti Donald Trump ilmoitti perjantaina, että olemassa olevat 250 miljardin arvoiseen kiinalaistuontiin kohdistuvat Yhdysvaltain tullit nousevat lokakuun alussa 25 prosentista 30 prosenttiin. Lisäksi syyskuun alussa voimaan tulevat uudet tullit 300 miljardin arvoiselle tuonnille nousevat 10:stä 15 prosenttiin.

Tullien korotus on vastatoimi Kiinan ilmoittamille uusille tulleille.

Kiina ryöpytti Yhdysvaltoja tullimaksujen korottamisesta lauantaina, ja sen kaupasta vastaavasta ministeriöstä todettiin, että "kiusaaja saa lopulta maistaa omaa lääkettään".

Asiantuntijapiireissä on pidetty huonona skenaariona, että kaikelle kaupalle tulisi 25 prosentin tulli.

–  Trump osoitti eilen, ettei se 25 prosenttia ollut mikään katto. Onko se sitten 45 prosenttia? Koivu miettii.

Koivu muistuttaa, että vaalikampanjassaan 2016 Trump esitti Kiinalle 45 prosentin tulleja.

Kauppasodan uusimmat käänteet saivat Wall Streetillä pörssikurssit voimakkaaseen laskuun. Dow Jones -indeksi putosi perjantaina 2,4 prosenttia, S&P -indeksi 2,6 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq Composite kolme prosenttia jo ennen kuin Trump ilmoitti uusista tulleista.

Maat ovat neuvotelleet toistuvasti kauppasopimuksesta, ja välillä ilmassa on ollut lupaavia merkkejä, mutta siitä huolimatta kauppasota on vain kiihtynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Koronan vaimentamilla pörssiyhtiöillä kova paine kertoa näkymistään – tuloskaudesta odotetaan synkkää

Lentoyhtiö Emirates saattaa vähentää yhteensä jopa 9  000 työpaikkaa koronapandemian takia

Divaritoiminnassa kivijalkaliike säilyy pääpaikkana – Nettikaupalla on tärkeä rooli täydentäjänä, mutta kanta-asiakkaat asioivat liikkeissä

Yhdysvaltain ja Ranskan digiverokiista jatkuu – USA julkisti uusia tullimaksuja 1,3 miljardin dollarin erälle ranskalaistuotteita

Keskolta myönteinen tulosvaroitus koko vuodelle – Kehitys on ollut odotettua myönteisempää rauta- ja päivittäistavarakaupassa

Tapahtumat kuin agenttiromaanista: Wirecardin maan alle painuneella johtajalla yhteyksiä salaisiin palveluihin – levitti tietoja Itävallassa ja Britanniassa

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"

Panimoliiton uudeksi johtajaksi Tuula Loikkanen – edeltäjä lähti ministerin erityisavustajaksi

Keskolta positiivinen tulosvaroitus koko vuodelle – kurssi ampaisi nousuun Helsingin pörssissä

Perinteikäs Ruthin leipomo siirtyy tänään isältä pojalle – Joonas Mäkinen, 31, hyppää jyväskyläläisen perheyrityksen puikkoihin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.