Nordean uusi konsernijohtaja Vang-Jensen painottaa kulujen karsimista – toimista odotettavissa tietoa jo lokakuussa

Pankkikonserni Nordea päätti uudesta konsernijohtajasta ennakoitua nopeammin. OP-ryhmän pääanalyytikko Antti Saari kertoo STT:lle yllättyneensä myös siitä, että uusi johtaja löytyi konsernin sisältä. Konsernijohtajana tänään aloittanut tanskalainen Frank Vang-Jensen on aiemmin toiminut Nordeassa Tanskan maajohtajana ja viimeksi koko konsernin henkilöasiakkaista vastaavana johtajana.

–  Kun liiketoiminnassa on pidemmän aikaa ollut ongelmia, ulkoinen rekrytointi on usein asia, jolla organisaatiota pyritään ravistelemaan. Toisaalta nimenomaan hyvää on se, että asia ratkesi nopeasti, Saari sanoo.

Saaren edustama OP-ryhmä on Nordean kilpailija.

Taaleri Varainhoidon osakesijoitusjohtaja Mika Heikkilä pitää hyvänä sitä, että uusi konsernijohtaja löytyi Nordean sisältä. Samaa mieltä Saaren kanssa hän on siitä, että nimitys ratkesi nopeasti.

Heikkilän mukaan nimityksestä talon sisältä säästetään paljon aikaa. Jos nimitys olisi tullut Nordean ulkopuolelta, uudella konsernijohtajalla olisi ollut irtisanomisaika vanhasta työpaikastaan ja puolen vuoden perehtyminen Nordeaan. Vang-Jensen tuntee ihmiset ja tietää, mistä lähteä liikkeelle.

–  Tämä nopeuttaa prosessia huomattavasti, Heikkilä sanoo.

"Pankista tulee löytyä lisää tehoja"

Vang-Jensen nosti tänään tiedotustilaisuudessa esille muun muassa uuden liiketoimintasuunnitelman ja kulujen karsimisen merkityksen. Saaren mukaan Nordean hallitus on selvästi ilmaissut, että pankista tulee löytyä lisää tehoja.

Keskeisintä olisi kuitenkin saada pankin laskevat tuotot nousuun, Saari toteaa.

–  Millään kulukurilla ei pysty sitä kompensoimaan, jos ylärivi tulee jatkuvasti alaspäin, hän huomauttaa.

Myös Heikkilän mukaan ei voi jatkua niin, että Nordean tuotot tulevat loputtomiin alaspäin. Muun muassa se, että asuntolainojen marginaalit ovat painuneet alas, johtaa siihen, että toiminnan on oltava tehokkaampaa kuin aikaisemmin.

–  Nordea on menettänyt markkinaosuuttaan ja on ollut ehkä liian sisäänpäin kääntynyt monta vuotta. Hyötyjen pitää näkyä asiakkaille, Heikkilä painottaa.

Ruotsalaismediassa ilmestyneissä kommenteissa tähdennetään nimenomaan sitä, että Nordean täytyy kääntää heikentyvä kannattavuutensa jälleen nousuun. Muun muassa Nordean suurosakkaan Cevianin omistaja Christer Gardell vaatii tempon nostamista ja kannattavuuden parantamista "dramaattisesti".

Uusista toimista voidaan odottaa tietoa erityisesti kolmannen vuosineljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä lokakuussa. Pankki on muun muassa luvannut tuolloin päivittää taloudelliset tavoitteensa ja osinkopolitiikan.

Handelsbankenin lopputili ei kerro heikosta suorituksesta

Vang-Jensen sai vuonna 2016 potkut Handelsbankenin konsernijohtajan paikalta vain noin puolentoista vuoden työrupeaman jälkeen. Saaren mukaan vika ei ollut pankin taloudellisessa kehityksessä. Lukemat olivat Vang-Jensenin kaudella hyviä.

–  Hallituksen silloin käyttämän retoriikan perusteella näyttää siltä, että oli näkemyseroja siitä, miten toimintaa pitäisi johtaa ja pyörittää. Toisaalta ei kannata hirveän paljon spekuloida asialla, kun emme tiedä tarkemmin.

Siirtyminen suuren pankin johdosta toiseen potkujen kautta on yleisesti ottaen harvinaista.

–  Tässä se varmaankin kertoo silloin juuri siitä, että vikaa ei ollut näytöissä vaan ehkä enemmänkin siinä, että kemiat eivät kohdanneet, Saari toteaa.

Tyydyttää sijoittajia

-

pörssikurssi vahvassa nousussa

Nordean pörssikurssi on painunut vuoden ajan kuin lehmän häntä. Vuosi sitten syyskuussa kurssi oli korkeimmillaan 9,39 euroa. Keskiviikkona osake jäi 5,63 euroon.

Heikkilän mukaan Vang-Jensenin nimitys tyydyttää selvästi sijoittajia. Nordean osake päätyi tänään 7,2 prosentin nousuun. Osakkeen arvo nousi 6,03 euroon. Nordea nousi myös Helsingin pörssin ylivoimaisesti vaihdetuimmaksi osakkeeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"

Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri –  Suomen Vanhanen arvioi, että uudella puheenjohtajalla on hyvät edellytykset sovittaa yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

Kuluttaja-asiamies varoittaa puhelinmyyntiyrityksestä – kuluttajat saaneet sähkösopimuksia, vaikka eivät hyväksyneet yhtiön esittämää tarjousta

Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet – tuhatkunta mielenosoittajaa marssi Suomen Pariisin-suurlähetystölle

Tavaraviennin arvo laski toukokuussa 31 prosenttia

Maailman miljonäärit vaurastuivat reippaasti viime vuonna – Norja Pohjoismaiden ykkönen

Koronakevät kasvatti suomalaisten luottamusta eläkejärjestelmään – etenkin eläkeikäisistä leijonanosa uskoo eläketurvaan

Keskuskauppakamari varoittaa yrityksiä valelaskuista – etätyökesänä riski on kasvanut

Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.