Nordean yksityistalouden ekonomisti: Jalkapallon MM-kisat vähentävät tuotavuutta useissa maissa

Jalkapallon MM-kisat vähentävät tuottavuutta useissa maissa, arvion Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

– Monessa maassa lomakausi ei ole vielä alkanut, hän perustelee.

Venäjällä järjestettävät MM-kisat päättyvät 15. päivänä heinäkuuta, mutta Länsi-Euroopassa yleisin lomakuukausi on elokuu. Niinpä kisoja seurataan useassa maassa parhaana työaikana.

– Aikaeron takia useat pelit näkyvät esimerkiksi Englannissa ja Saksassa päivällä tai iltapäivällä, Kärkkäinen huomauttaa.

Perinteisissä jalkapallomaissa kiinnostus kisoihin on tietysti kova, kun pelejä jännitetään oman maan menestyksen toivossa. Mukana on 32 maata.

Suomi ei ole koskaan yltänyt jalkapallossa miesten arvoturnauksiin.

Suomessa MM-kisojen vaikutus ainakin päivävuoroissa työskenteleviin on pienempi, sillä valtaosa peleissä on Suomen aikaa alkuillasta. Myöhäisimmät pelit alkavat kello 21. Pudotuspelivaiheessa mahdolliset jatkoajat ja rangaistuspotkukilpailut voivat venyttää ottelut jatkumaan yli puolen yön.

Suuret urheilukisat kokoavat työpaikoilla katsojia televisioiden ääreen. Oma vaikutuksensa myös suoratoistopalvelu Yle Areenalla, josta voi vähintään vilkuilla suoria lähetyksiä omalta työkoneelta.

Urheiluinnostuksen takia ei kärsi vain työn tuottavuus, vaan myös tietoverkot ovat kovilla.

Viime helmikuussa Etelä-Korean talviolympiakisojen aikaan esimerkiksi Jyväskylän kaupunki esti työntekijöiltään pääsyn Yle Areenaan kaupungin verkossa. Päätös estosta tehtiin, kun verkossa havaittiin ylimääräistä kuormitusta talviolympialaisten katsomisen takia.

Tuolloin pelättiin, että kaupungin verkon kuormittuminen voi johtaa järjestelmien hidastumiseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .