Norjalainen Telenor ostaa enemmistön DNA:sta – kauppahinta 1,5 miljardia euroa

Norjalainen Telenor ostaa 54 prosentin osuuden suomalaisesta matkapuhelinoperaattorista DNA:sta. Telenor kertoo sopineensa enemmistöosuuden hankkimisesta DNA:n kahden suurimman omistajan kanssa.

Finda Telecoms on omistanut yli 28 prosenttia ja PHP Holding lähes 26 prosenttia DNA:n osakkeista. Kaupan toteutuminen vaatii Findan ja PHP:n yhtiökokousten sekä kilpailuviraston hyväksyntää.

Telenorin mukaan kauppahinta on 1,5 miljardia euroa, joka maksetaan käteisellä. Kaupan seurauksena Telenorin on tehtävä tarjous muille DNA:n omistajille loppujen osakkeiden ostamisesta. Tarjoushinta on 20,90 euroa osakkeelta.

DNA: hallitus huolehtii pienosakkaista

DNA:n hallituksen puheenjohtaja Pertti Korhonen kertoo, että mikäli kauppa toteutuu, yhtiön hallitus tulee ottamaan kantaa siihen, suositteleeko se pienosakkaille ostotarjouksen hyväksymistä.

Korhonen kertoo, että yhtiön hallitus sai myyjätahoilta tiedon kaupasta kahdeksalta tiistaiaamuna, ja ostaja tiedotti asiasta tuntia myöhemmin. Hänen mukaansa Telenor on hyvin johdettu yhtiö, joka tarjoaa mahdollisuuden hyvään yhteistyöhön.

–  Varmasti syntyy mahdollisuuksia tarjota esimerkiksi yritysasiakkaille entistäkin kilpailukykyisimpiä palveluja.

Telenor puolestaan pitää DNA:ta luonnollisena täydennyksenä toiminnoilleen Pohjoismaissa, yhtiön toimitusjohtaja Sigve Brekke sanoo tiedotteessa.

Analyytikko: kauppa yllätyksellinen

OP:n analyytikko Kimmo Stenvall pitää kauppaa yllätyksellisenä. Hän ei kuitenkaan usko, että kauppa vaikuttaa lyhyellä aikavälillä Suomen telemarkkinoihin juurikaan.

–  DNA on ollut hieno menestystarina. Telenorinkin intressissä on jatkaa samalla lailla. Jos Telenor jatkossa vyöryttää oman koneistonsa tänne niin toivotaan, että DNA:n oma paikallisuus ei katoa. Se on vähän riskinä pidemmällä aikavälillä, Stenvall sanoo.

Hänen mukaansa parhaiten ovat menestyneet yhteen markkinaan keskittyneet operaattorit, kuten DNA ja Elisa.

–  Sen sijaan yhteispohjoismaalaiset toimijat eivät ole samalla tavalla kyenneet luomaan lisäarvoa osakkeenomistajilleen.

Järkevää myydä pois kerralla

Stenvall pitää sijoitusyhtiöiden kannalta järkevänä myydä pois osuutensa kerralla. Jos osuutta olisi pikkuhiljaa myyty pois, se olisi painanut DNA:n kurssia.

Stenvall pohtii, että yhteispohjoismaisella yhtiöllä on kansallista toimijaa syvemmät taskut investoida toimintaansa, esimerkiksi omien tv-sisältöjen tuottamiseen. Silti toisin kuin Telialla, Telenorilla ei ole hänen mukaansa toistaiseksi ollut suunnitelmia laajentaa toimintaansa teleoperaattoribisneksen ulkopuolelle. Stenvall huomauttaa, että vaikka Pohjoismaat on yhteinen markkina-alue, sen sisällä on suuria eroja.

–  Puhumme eri kieliä, meillä on eri valuutat ja meillä on eri kiinnostukset viihteessä ja urheilussa. Markkinat ovat yksilöllisiä, vaikka myös yhdistäviä tekijöitä löytyy.

Kotimaisia sijoitusyhtiöitä

Telenorin mukaan yhtiö näkee mahdollisuuksia kasvattaa DNA:ta edelleen. DNA on kolmanneksi suurin matkapuhelinoperaattori, toiseksi suurin operaattori kiinteissä laajakaistaverkoissa ja suurin kaapelitelevisio-operaattori Suomessa.

Telenorin tarkoitus on pitää DNA Helsingin pörssissä.

Finda on sijoitusyhtiö, jonka omistajat koostuvat pääosin henkilöistä, jotka ovat omistaneet aiemmin paikallisten puhelinyhtiöiden osakkeita. Omistajia on noin 40  000.

Myös PHP on sijoitusyhtiö. Yhtiön tausta on Päijät-Hämeen Puhelinyhdistyksessä.

-------

Juttua korjattu klo 14.18: PHP Holding on omistanut lähes 26 prosenttia DNA:n osakkeista, ei lähes 29 prosenttia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.