Nuoret perheet ottivat ilon lyhennysvapaasta

Asuntolaina: Vapaita myönnetään yhä, mutta tiukemmin ehdoin.

Asuntolaina-asiakkaat ovat selvinneet kunnialla lyhennysvapaiden päättymisestä. Siirtyminen takaisin lainojen lyhentämiseen on onnistunut ilman ongelmia.

Kun pankit puolitoista vuotta sitten innostuivat tarjoamaan lyhennysvapaita, Finanssivalvonta ja Suomen Pankki varoittelivat, että vaikeuksiin joutuneille kotitalouksille vapaa voi tuoda lisää ongelmia, tai vaikeuksien ilmitulo vain siirtyy myöhemmäksi.

– Maksuhäiriöt ovat lisääntyneet viime aikoina lievästi, mutta tämä johtuu todennäköisemmin yleisestä taloustilanteesta kuin lyhennysvapaiden päättymisestä, sanoo toimistopäällikkö Tommi Orpana Finanssivalvonnasta.

Talvella ja keväällä 2015 pankkien tehokampanjoiden aikaan myönnetyt puolen vuoden tai vuoden pituiset lyhennysvapaat ovat päättyneet. Tuolloin sopimuksen vapaasta saattoi tehdä jopa ilman lisäkuluja.

Lyhennysvapaista sopiminen ei ole pankeissa päättynyt kokonaan, mutta nykyään niistä peritään maksuja.

– Lyhennysvapaat ovat edelleen suosittuja, Orpana jatkaa.

Viime vuonna lyhennysvapaita myönnettiin 12,8 miljoonan euron edestä, laskee Suomen Pankki.

Kesän 2015 ja kesän 2016 välisenä aikana, kun tehokampanjat alkoivat jo olla ohi, uusia lyhennysvapaita on neuvoteltu vain kolmasosa kiivaimpaan aikaan verrattuna.

Suomen Pankin mukaan tänä vuonnakin lainoja on neuvoteltu uudelleen jo 6,2 miljoonan euron arvosta. Luku ei kuitenkaan tarkoita pelkästään lyhennysvapaita, vaan siihen sisältyy myös esimerkiksi marginaali- ja viitekorkoihin neuvoteltuja muutoksia.

Lyhennyksistä vapautuva raha meni ja menee edelleen pääasiassa kulutukseen. Jos tätä kulutuskysynnän pientä nousua ei olisi tullut, olisi taantuma ollut hieman syvempi.

– Pitkällä aikavälillä ei kuitenkaan ole toivottavaa, että talouskasvu rakentuu yksipuolisesti kotitalouksien velkaantumisen varaan, sanoo ekonomisti Hanna Putkuri Suomen Pankista.

Ruotsissa hyvin pitkät lyhennysvapaat ovat olleet tavallisia jo pitkään, mutta ilmiöön liittyy sielläkin kielteisiä piirteitä, lähinnä rahoitusvakauden näkökulmasta.

– Ruotsi onkin ottanut käyttöön lyhennysvaatimuksen, joka koskee uusia, suuria lainoja, Putkuri jatkaa.

Suomessa lyhennysvapaat nostivat myös asuntolainakantaa, mitä pankit tavoittelivatkin. Pitkä taloustaantuma oli jo vuosien ajan vähentänyt uusien lainojen nostoa, mikä söi pankeilta niiden keskeistä liiketoimintaa.

Puolitoista vuotta sitten lyhennysvapaiden tehokampanjan aloitti OP-ryhmä. Kampanja sytytti samaan myös muita pankkeja.

– Asiakkaiden innostus tarttua lyhennysvapaaseen hieman yllätti meidät, sanoo liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Huttunen OP:stä.

– Alkuperäistä kampanja-aikaa jatkettiinkin hieman, kun anomuksia ilmaantui niin paljon, ettei kaikkia ehditty käsitellä nopeasti.

Eniten lyhennysvapaata käyttivät hyväkseen pikkulapsiperheet. Nämä olivat yleensä neuvotelleet lainan lyhennykset niin, ettei rahaa juuri jäänyt ylimääräiseen. Oli vielä opiskelevia ja työuran alussa olevia vanhempia.

– Tällaiset perheet olivat erityisen ilahtuneita lyhennysvapaan järjestymisestä. Rahaa käytettiin kodin hankintoihin, remontteihin ja säästämiseen. Joku perhe pääsi käymään lomamatkalla.

OP:n asiakkaista lyhennysvapaaseen tarttui vuonna 2015 noin 95 000 asiakasta. Rahaa kansantalouteen vapautui 450 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Keskimaan kannattavuus romahti alkuvuonna – koronan kiihdyttämä marketkauppa kannatteli tulosta ravintola-alan synkän kevään aikana

K-ryhmän "mummoluuri" tepsi – eläkeläistalouksien osuus verkkokaupassa nousi selvästi

Lehtijuttu työnsi tummia pilviä Jämsän paperitehtaiden ylle, mutta tehtailla ei ole paniikkia – "Eihän jääkiekossakaan valmentaja päätä kahden erän jälkeen, että peli on hävitty"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on toisessa polvessa Keski-Suomen kummisetä – isä teki hienon uran Valmetilla

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.