OECD panisi digiyritykset verolle niissä maissa, joihin ne tarjoavat palvelujaan

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD panisi Googlen, Facebookin ja kansainvälisesti toimivat yritykset verolle osittain myös maissa, joissa ne tarjoavat asiakkaille palvelujaan, ja joista ne saavat huomattavan osan voitoistaan. Nykyisin yrityksiä verotetaan niiden sijaintimaissa tai maissa, joissa verotus on kevyttä.

OECD pyytää nyt lausuntoja ehdotuksestaan uusiksi kansainvälisiksi verosäännöiksi. Tavoitteena on, että uudistus tulisi voimaan ensi vuonna.

Ehdotus sisältää kaksi osaa. Ensimmäinen on uusien sääntöjen luominen sille, missä veroja pitää maksaa. Toinen on, miten paljon yritykset joutuisivat maksamaan veroja maissa, joissa ne eivät ole fyysisesti läsnä mutta joihin ne tarjoavat palvelujaan.

OECD:n pääsihteeri Angel Gurria varoittaa tiedotteessa, että epäonnistuminen uusien sääntöjen luomisessa johtaisi yksipuolisiin päätöksiin eri maissa, millä olisi kielteisiä seurauksia jo ennestään hauraalle kansainväliselle taloudelle.

Digitaalisen talouden verotuksen uudistaminen on osa laajempaa kokonaisuutta kansainvälisen verotusjärjestelmän remontoimiseksi. Nykyiset säännöt mahdollistavat verokikkailun. Toisaalta vaarana on yritysten kaksinkertainen verottaminen.

OECD:n vero-osaston varajohtaja Grace Perez-Navarro esitteli OECD:n uunituoreen digiveroehdotuksen keskiviikkona Keskuskauppakamarin järjestämässä suuressa veropäivässä Helsingissä.

Ei vaikuttaisi suomalaisiin pk-yrityksiin

Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää pitää ehdotusta toteuttamiskelpoisena. Hänen mukaansa OECD:n digiveroehdotus on maltillisempi kuin aikaisempi EU-komission digiveromalli.

–  On hyvä, että OECD painottaa yksinkertaisuutta ja oikeusvarmuutta. Pidän sitä positiivisena, jos nykyisiä sääntöjä muutetaan vain siltä osin kuin se on välttämätöntä, Kujanpää sanoo tiedotteessa.

Hän arvioi, että OECD:n mallissa on avoimia kysymyksiä. Niitä pyritään täsmentämään lausuntokierroksella.

–  Jos tätä mallia sovelletaan vain suuriin yrityksiin, ei se lähtökohtaisesti vaikuttaisi suomalaisten pk-yritysten verotukseen, Kujanpää sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Keski-Suomen maaseutu saa rahoitusta poikkeusaikanakin – Epävarmuus näkyy erityisesti investoinneissa

Upeat kesäsäät toivat Jyväskylän terassiravintoloille "unelmastartin", mutta sisätiloissa on vaikeampaa – "Tänä vuonna ei missään nimessä päästä normaaliin tilanteeseen"

Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Suomen merkittävin laserleikkauksen keskittymä syntyi kaikessa hiljaisuudessa Keuruun Haapamäelle – Naapuriyritysten valtavat koneet taivuttavat kirkasmetallista mitä tahansa tarvitaan

Jyväskylä neuvottelee lentojen jatkumisesta valtion ja Finnairin kanssa: "Jos kaupallinen kannattavuus palautuu, myös lennot palautuvat"

Eckerö lopettaa Maarianhaminan ja Tukholman välillä liikennöivän Birka Cruisesin toiminnan

Norjalainen yritys ostaa Pilke päiväkodit -yrityksen – ei henkilöstövaikutuksia

Yhdysvalloissa työllisyys parani kesäkuussa ennakoitua nopeammin

Privanet Capital Marketsille seuraamusmaksu – syynä virheelliset tiedot Lapis-yhtiöistä

Epävarmuus OIkiluoto 3:n valmistumisajasta jatkuu, tietoa aikataulusta luvassa elokuussa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.