OECD panisi digiyritykset verolle niissä maissa, joihin ne tarjoavat palvelujaan

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö OECD panisi Googlen, Facebookin ja kansainvälisesti toimivat yritykset verolle osittain myös maissa, joissa ne tarjoavat asiakkaille palvelujaan, ja joista ne saavat huomattavan osan voitoistaan. Nykyisin yrityksiä verotetaan niiden sijaintimaissa tai maissa, joissa verotus on kevyttä.

OECD pyytää nyt lausuntoja ehdotuksestaan uusiksi kansainvälisiksi verosäännöiksi. Tavoitteena on, että uudistus tulisi voimaan ensi vuonna.

Ehdotus sisältää kaksi osaa. Ensimmäinen on uusien sääntöjen luominen sille, missä veroja pitää maksaa. Toinen on, miten paljon yritykset joutuisivat maksamaan veroja maissa, joissa ne eivät ole fyysisesti läsnä mutta joihin ne tarjoavat palvelujaan.

OECD:n pääsihteeri Angel Gurria varoittaa tiedotteessa, että epäonnistuminen uusien sääntöjen luomisessa johtaisi yksipuolisiin päätöksiin eri maissa, millä olisi kielteisiä seurauksia jo ennestään hauraalle kansainväliselle taloudelle.

Digitaalisen talouden verotuksen uudistaminen on osa laajempaa kokonaisuutta kansainvälisen verotusjärjestelmän remontoimiseksi. Nykyiset säännöt mahdollistavat verokikkailun. Toisaalta vaarana on yritysten kaksinkertainen verottaminen.

OECD:n vero-osaston varajohtaja Grace Perez-Navarro esitteli OECD:n uunituoreen digiveroehdotuksen keskiviikkona Keskuskauppakamarin järjestämässä suuressa veropäivässä Helsingissä.

Ei vaikuttaisi suomalaisiin pk-yrityksiin

Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää pitää ehdotusta toteuttamiskelpoisena. Hänen mukaansa OECD:n digiveroehdotus on maltillisempi kuin aikaisempi EU-komission digiveromalli.

–  On hyvä, että OECD painottaa yksinkertaisuutta ja oikeusvarmuutta. Pidän sitä positiivisena, jos nykyisiä sääntöjä muutetaan vain siltä osin kuin se on välttämätöntä, Kujanpää sanoo tiedotteessa.

Hän arvioi, että OECD:n mallissa on avoimia kysymyksiä. Niitä pyritään täsmentämään lausuntokierroksella.

–  Jos tätä mallia sovelletaan vain suuriin yrityksiin, ei se lähtökohtaisesti vaikuttaisi suomalaisten pk-yritysten verotukseen, Kujanpää sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut keuruulainen HT Laser on vesileikkauksen ja lasertekniikoiden pioneeri

Digiajan Kylli-täti kuvittaa tilaisuudet kiinnostaviksi – yrittäjäpalkittu Linda Saukko-Rauta on pelastanut monta seminaaria oivalluksillaan ja piirroksillaan

Näin valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saaneille yrityksille on käynyt – kansainvälisiä menestyksiä ja konkursseja

Keski-Suomen yritysten palkintosade jatkui – Keuruulainen HT Laser sai Suomen Yrittäjien valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon

Jyväskyläläinen piirtäjä Linda Saukko-Rauta valittiin ensimmäiseksi valtakunnalliseksi vuoden yksinyrittäjäksi – katso video

Pihtiputaalta pörssiyhtiön toiseksi suurimmaksi omistajaksi – Miia Sarkola on kulkenut pitkän tien ohjelmatoimiston kirjanpitäjästä tilitoimistokonsernin vaikuttajaksi

HS: Naisten osuus pörssiyhtiöiden hallituksissa kasvanut, täysin miesvaltaiset hallitukset vähissä

Kolumni: Orjuudesta on päästy, mutta olisi naiivia ajatella, ettei rahalla olisi mitään merkitystä yksilöiden arvon mittarina

Ranska, Saksa ja Italia aikovat estää Facebookin kryptovaluutan libran käyttöönoton Euroopassa

Sveitsiläinen suurpankki Credit Suisse lyö miinuskoron isoille talletuksille

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.