Tässä yrityksessä kesätuuraajista pääosa jää vakituiseksi

Autoilu vahvasti verissä. Niin voisi sanoa Aleksi Kähkösestä, 21, sillä hänestä tuli isän ja isoisän tapaan ammattikuljettaja. Työpaikka löytyi samasta firmasta kuin papalla aikoinaan, jyväskyläläisestä Kuljetusliike Taipale Oy:stä. Työpaikka on tuore, kuluva viikko on ollut nuoren miehen kolmas työviikko.

– Joka päivä on tullut jotain uutta asiaa. Porukka on ottanut hyvin vastaan ja neuvonut tarpeen tullen, Kähkönen summaa kokemuksiaan.

Kähkönen oppi kuljettajaksi armeijassa, mikä onkin alan suurin yksittäinen kouluttaja. Kuukauden päivät Taipaleen haalareissa työskennellyt autonkuljettaja Jouni Alanen, 34, tuli taloon puolestaan Jyväskylän aikuisopiston ja Taipaleella suoritetun työharjoittelun jälkeen.

– Minulla on kokemusta monelta alalta ja ehdin olla myös työttömänä. Haaveissa oli jo jonkin aikaa ollut kuorma-autokortti ja kun näin lehti-ilmoituksen kuljettajakoulutuksen alkamisesta, päätin hakea, Alanen kertoo.

Vaikka molemmilla on ammattipätevyys taskussa, työn oppii vain tekemällä.

– Tärkeintä on huolellisuus. Oikea tuote on saatava oikealle asiakkaalle oikeaan aikaan. Työ on ennen kaikkea asiakaspalvelua, Alanen tiivistää.

– Hyvä käytös on itsestään selvyys – on meillä sen verran iso mainos auton kyljessä, että varmasti tietävät, mitä firmaa edustamme. Myös liikennekäyttäytymisessä olemme mallina muille.

Samoilla linjoilla on myös Kuljetusliike Taipaleen toimitusjohtaja Kaija Taipale.

– Työ on jatkuvaa asiakkaiden kohtaamista. Kuljettajalta vaaditaan siihen soveltuvaa luonnetta ja oikeaa asennetta. Sen lisäksi perusammattitaito täytyy olla olemassa. Me perehdytämme ja koulutamme sitten lisää.

Kaija Taipaleen mielestä hyvältä kuljettajalta vaaditaan osaamista vähän joka lähtöön.

– On oltava insinöörin taitoja, jotta tuntee ja tietää laitteet ja kaluston. Ekonomin kykyjä tarvitaan taloudellisessa ajossa: on oltava kevyt kaasujalka ja osattava valita reitit oikein. Asiakastyössä tarvitaan myös psykologiaa.

Kuskin palauteella ajopareja

Kähkönen ja Alanen eivät ole Taipaleen ainoita lähiaikojen rekrytointeja. Yhtiön Jyväskylän toimipisteeseen on viime viikkoina palkattu kaikkiaan seitsemän uutta työntekijää. Tällä hetkellä Jyväskylän vahvuus on 120, koko yhtiössä 185 henkilöä.

Viimeistään kesäksi työntekijämäärä lisääntyy edelleen.

– Kesätuuraajista pääosa jää vakituiseksi, Taipale kertoo.

Toinen tärkeä rekrytointikanava on yhtiön nykyiset työntekijät.

– Moni on tullut meille sitä kautta, että kuskeilta on kysytty, kenet he ottaisivat ajoparikseen, Taipale kertoo.

Osa uusista työntekijöistä on tullut korvaamaan eläkkeelle lähtijöitä, mutta valtaosa on tullut siksi, että yrityksen toiminta on kasvanut. Siitä kertoo osaltaan myös se, että yhtiön alkuvuodesta 2009 käyttöönottamat tilat Laukaantien varrella ovat käymässä ahtaiksi. Omien tilojen ulkopuolelta on jo vuokrattu lisää neliöitä.

– Olemme luottavaisin mielin, vaikka näköala tulevaisuuteen on koko ajan lyhentynyt. Meidän menestymiselle on tärkeää se, miten toimelias toimintaympäristömme on eli miten muilla firmoilla menee ja miten niillä riittää kuljetettavaa, Taipale sanoo.

Taipale kuljettaa pääasiassa kappaletavaraa ja elintarvikkeita. Yhtiön omaan kalustoon kuuluu 80 autoa.

– Olemme sekatavaratalo. On helpompi luetella mitä emme kuljeta eli esimerkiksi haketta, puutavaraa, maitoa, eläimiä ja öljytuotteita, Taipale sanoo.

Palataanpa Taipaleen tuoreimpiin kasvoihin. Alan opinnot ja muutamien viikkojen työkokemus ovat lyöneet jo leiman miesten siviilielämäänkin.

– Henkilöautolla tulee nykyään ajettua ihan eri tavalla kuin ennen. Omaan ajamiseen on tullut paljon enemmän joustavuutta, Kähkönen ja Alanen sanovat.

 

Mikä on Kuljetusliike Taipale Oy?

– Perheyrittäjyyttä vuodesta 1946

– Jyväskyläläinen vuonna 1946 perustettu kuljetusyritys.

– Palveluihin kuuluvat kappaletavara- ja elintarvikekuljetukset, nouto- ja jakelupalvelut sekä varastointi- ja terminaalipalvelut.

– Toimipisteet Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa. Henkilöstöä on yhteensä noin 185, joista 120 Jyväskylässä.

– Liikevaihto on vajaa 20 miljoonaa euroa.

– Yrityksen omistavat Kaija Taipale, Anu Taipale ja Riku Vainio.

– Kuljetusliike on yksi Kaukokiito-järjestelmän osakasliikennöitsijöistä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .