Olipa opettavainen päivä

Mitä seuraa, kun yläkoulun opettaja astuu koululuokasta yritysmaailmaan? Lievestuoreen koulun matematiikan, fysiikan ja kemian opettaja Timo Palmberg tutustui sorvausrobottiin, osallistui tarjouslaskentaan ja ihmetteli yrittäjän kiireistä arkea.

Työelämään tutustumispäivän aikana löytyi monta vastausta sille, mihin tarvitaan matematiikkaa ja fysiikan lakien ymmärtämistä.

Näitä käytännön esimerkkejä opettaja aikoo hyödyntää opetustyössään. Samalla oppilaille välittyy tietoa teknologiateollisuuden alihankintayrityksen toiminnasta ja työtehtävistä.

Palmberg sai OPE-TET-paikan laukaalaisesta alihankintakoneistamo A&T Machining Oy:stä. Yrittäjät Timo Ritvanen ja Anssi Jussila pyrkivät antamaan työstään mahdollisimman realistisen kuvan.

- Pienessä yrityksessä yrittäjä joutuu tekemään kaikkia töitä, siksi aamu käynnistyi robotin huoltamisella, Ritvanen kertoo.

Iltapäivällä vuorossa oli paperitöitä.

- Vastasimme tarjouskyselyyn, laskimme materiaalin määrän, työtunnit ja myyntihinnan.

Palmberg sai opastusta myös siitä, mitä työvaiheita tulee ottaa huomioon, kun kappaleita ryhdytään työstämään.

- Tuntui, että hinta määräytyi aidon tuntuisesti, Palmberg summaa.

Opettaja kertoi olevansa yllättynyt siitä, miten paljon myös koneistajien työhön kuului matematiikkaa. Laskinta tarvitaan esimerkiksi, kun työpapereista puuttuu tarvittavia lukuja.

Palmberg oli kokonaisuudessaan varsin tyytyväinen TET-päivänsä antiin.

- Olinkin jo odottanut tällaista mahdollisuutta nähdä elämää vähän toiselta kantilta. Halusin nimenomaan teknologia-alan yritykseen, jotta voin hyödyntää päivän antia opetuksessa, hän sanoo.

Avoimet ovet oppilaille

Timo Ritvaselle ja Anssi Jussilalle oppilaitosyhteistyö ei ole uutta. Yrityksessä on käynyt tutustumassa peruskoulun kahdeksasluokkalaisia.

Erityisen tiiviit suhteet yrityksellä on ammatillisen koulutuksen ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa.

Parhaillaan yrityksessä on aikuisopiskelijoita tekemässä työssäoppimisjaksoja. Harjoittelujen kautta löytyvät sopivat uudet työntekijät.

Nuoret yrittäjät istuvat itsekin osa ajasta koulun penkillä. Ritvanen tekee yrittäjän erikoisammattitutkintoa. Jussilalla on menossa insinööriopinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Yrittäjät vakuuttavat, että A&T Machining Oy:ssä on jatkossakin avoimet ovet niin nuorille työelämään tutustujille kuin opettajille.

- Omaa tietoa ei kannata pantata. Mitä enemmän voimme jakaa tietoa yrityksestämme, sitä enemmän meille on siitä hyötyä. OPE-TET:in vaikutus ei näy meillä heti, mutta jossain vaiheessa tieto kulkeutuu oppilaille, Ritvanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

OP ja Hope ry:n keräyksestä koulureppu yli 3 800 koululaiselle – Keski-Suomessa reppuja jaettiin 420

Korona veti ravintolajätti NoHo Partnersin rumille pakkasluvuille – toimitusjohtaja: "Tulos on odotuksia positiivisempi"

Suurin osa kuohulaisesta Mecamiehet Oy:sta myytiin toisen keskisuomalaisen konepajan omistajille

OP:n käyttötileille tulee kuukausimaksu – muutos ei koske kaikkia asiakasryhmiä

Uniper varoittaa: Nord Stream 2 -kaasuputkihanke saattaa epäonnistua – suomalainen Fortum omistaa Uniperistä runsaat 70 prosenttia

Keskimaan kannattavuus romahti alkuvuonna – koronan kiihdyttämä marketkauppa kannatteli tulosta ravintola-alan synkän kevään aikana

K-ryhmän "mummoluuri" tepsi – eläkeläistalouksien osuus verkkokaupassa nousi selvästi

Lehtijuttu työnsi tummia pilviä Jämsän paperitehtaiden ylle, mutta tehtailla ei ole paniikkia – "Eihän jääkiekossakaan valmentaja päätä kahden erän jälkeen, että peli on hävitty"

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen on toisessa polvessa Keski-Suomen kummisetä – isä teki hienon uran Valmetilla

Sitowise osti jyväskyläläisen IT-yritys Ficonic Solutionsin – ostajayhtiö palkkaa lisää henkilöstöä Jyväskylään

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.