Olisiko Keski-Suomen seuraava pörssiyhtiö bitcoin-palvelu? – Prasos aikoo Euroopan johtavaksi kryptovaluuttavälittäjäksi

Jyväskyläläinen Prasos Oy aikoo Euroopan johtavaksi bitcoin-välittäjäksi. Usko lohkoketjuihin pysyy arvon tippumisesta huolimatta.

Viime vuosien räjähdysmäinen kiinnostus bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja kohtaan on tuonut kasvua myös niiden parissa työskenteleville yrityksille.

Jyväskylässä päämajaansa pitävä, kryptovaluuttojen välityspalveluita tarjoava Prasos Oy haki viime vuoden lopulla rahaa laajentumiseen Euroopassa sekä kryptovaluuttoihin perustuvien sijoitustuotteiden kehittämiseen perinteisille sijoittajille. Rahoituskierros toteutettiin samoihin aikoihin kuin bitcoinin arvo nousi kärkilukemiinsa, parhaimmillaan noin 20 000 dollariin.

Osakeanti saavutti 2,5 miljoonan euron enimmäismäärän 12 päivää ennen virallista sulkemispäivää.

– Kierros meni todella hyvin. Totta kai se tulee edesauttamaan ja mahdollistamaan tulevaisuuden kehityssuunnitelmiamme, kertoo yhtiön kaupallinen johtaja Heidi Hurskainen.

Yhtiö on miettinyt listautumista lähivuosina Nasdaq First Northiin. Prasoksen tavoitteena on seuraavan kolmen vuoden aikana nousta Euroopan johtavaksi kryptovaluuttavälittäjäksi.

Samankaltaisia välittäjäpalveluja ei fyysisesti maanosassa juuri ole, mutta kuten teknologiapainotteisilla aloilla yleensäkin, on kilpailu globaalia. Suurimmat haastajat tulevat Yhdysvalloista ja Aasiasta.

– Emme suoraan kilpaile kansainvälisten kryptopörssien kanssa, mutta ne vievät meiltä toki asiakkaita, kertoo Prasoksen operatiivinen johtaja Sampo Hyvärinen.

Palveluita automaatista symbolisiin kolikkoihin

Prasoksen pääpalvelu on vaihto- ja sijoitusalusta Coinmotion, jonka kautta voi ostaa ja myydä sekä säilyttää bitcoineja. Valikoimiin tuotiin huhtikuussa mahdollisuus vaihtaa myös litecoin-kryptovaluuttaa, joka toimii pienissä rahansiirroissa bitcoinia paremmin. Palveluun on tarkoituksena tuoda myös muita suurimpia kryptovaluuttoja tämän vuoden aikana.

Muita Prasoksen palveluita ovat muun muassa uutissivusto ja vaihtopalvelu Bittiraha.fi, jossa julkaistaan viikkokatsauksia ja tietopaketteja bitcoinista kiinnostuneille. Lisäksi Prasos ylläpitää Suomessa bitcoin-automaatteja eli bittimaatteja, joita on yhteensä kymmenen suurimmissa kaupungeissa. Jyväskylässä bittimaatti sijaitsee kauppakeskus Tawastista.

Kansainvälisesti Prasos tunnetaan parhaiten denariumista eli fyysisistä bitcoin-kolikoista. Käytännössä denariumit ovat symbolisia, fyysisesti kannettavia virtuaalivaluuttalompakoita, jossa bitcoineja voi säilyttää digitaalisen lompakon tapaan.

Prasos on nykyään yksi harvoja kolikoiden tuottajia maailmassa. Yli 70 prosenttia Denarium-asiakkaista tulee ulkomailta.

 

Nousupiikki toi runsaasti asiakkaita

Vuonna 2012 perustetulla Prasoksella on nykyisin 25 työntekijää. Tämän vuoden puolella on palkattu viisi uutta työntekijää, ja rekrytointeja on vielä luvassa lisää.

Lähes koko viime vuoden kestänyt bitcoinin hurja arvon nousu toi runsaasti uusia asiakkaita Prasokselle, ja yrityksen liikevaihto oli joulukuussa yhtä suuri kuin koko edellisen vuoden yhteensä. Tällä hetkellä asiakkaita on vähän yli 60 000, joista Coinmotion-palvelun käyttäjiä on noin 35 000.

Vaikka bitcoinin arvo on reilun puolen vuoden aikana tippunut huipustaan välillä jopa 6 000 dollarin viivan alapuolelle, ei Prasoksessa uskota kryptovaluuttojen hiipumiseen. Samankaltaisia arvonnousun piikkejä ja laskuja on nähty suhteutettuna aiemminkin.

– Olemme puolitoista vuotta käyneet sijoitusmessuilla, ja suhtautuminen virtuaalivaluuttaan on selvästi muuttunut positiivisemmaksi. Ihmisillä alkaa olla enemmän tietoutta, mihin esimerkiksi Bitcoinin arvo perustuu, Hurskainen kertoo.

Sääntelyä tuova laki lausuntokierroksella

Bitcoinia on usein kritisoitu siitä, ettei se ole finanssivalvonnan alla tai minkään keskuspankin tai muun keskitetyn tahon liikkeellelaskemaa. Virtuaalisten valuuttojen suosion kasvu ja niihin liitetty rahanpesu on saanut myös päättäjiä toimenpiteisiin.

Suomen valtionvarainministeriö on valmistelemassa lainsäädäntöä, jolla saatetaan kansallisesti voimaan EU:n keväällä päättämä rahanpesudirektiivin muutos.

Ministeriön mukaan lakiehdotuksella pyritään edistämään viranomaisten mahdollisuuksia estää ja selvittää virtuaalivaluuttoihin kytkeytyviä rikoksia. Nykyisin virtuaalivaluutan tarjoajat eivät kuulu rahanpesulainsäädännön piiriin.

Virtuaalivaluuttojen vaihtopaikkojen ja liikkeeseenlaskijoiden olisi ehdotuksen mukaan rekisteröidyttävä Finanssivalvonnan ylläpitämään rekisteriin. Velvoite koskisi myös lompakkopalvelujen tarjoajia.

Kaikkiin näihin toimijoihin sovellettaisiin muun muassa vaatimuksia asiakkaiden tuntemisesta ja tunnistamisesta. Lisäksi asiakasvarat täytyisi pitää erillään omista varoista.

Lakiluonnos on nyt lausuntokierroksella, jonka lausuntoaika päättyy 8. elokuuta. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle ensi syksynä.

Prasoksella valtion lainsäädäntö nähdään positiivisena asiana, sillä sen uskotaan edesauttavan myös pankkiyhteyksien kehittymistä.

– Se antaa tosi vahvaa legitimiteettiä koko alalle. Jos EU-tasolla joudutaan tekemään raskas lainsäädäntö tämänkaltaisen aiheen ympärille, se kertoo siitä, että Bitcoin ja kryptovaluutat ovat tulleet jäädäkseen, Prasoksen operatiivinen johtaja Sampo Hyvärinen toteaa.

Prasoksen lippulaivaa Coinmotionia on pyritty rakentamaan jo nyt sopivaksi perinteisiin pankkien käyttämiin asiakkaantunnistusjärjestelmiin. Yhtiön mukaan se aiotaan myös pitää sellaisena palveluna, joka on mahdollisimman valmiina lainsäädännön tarkentuessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .