Olkinuora avasi oven ruotsinkieliseen Suomeen - ja astui sisään

Ei hän mitenkään aktiivisesti hakeutunut suomenruotsalaiseen maailmaan. Oli monien tapahtumien summa, että Hannu Olkinuora avasi oven ruotsinkieliseen Suomeen ja astui sisään. Viikon kuluttua hän ottaa harteilleen vastuun ruotsinkielisen Suomen suurimman päivälehden Hufvudstadsbladetin päätoimittajana ja toimitusjohtajana.

Kiitos kaukokatseisen äidin, joka vaihtoi Aku Ankka -lehden Kalle Ankaan ja Ilta-Sanomat Nya Presseniin, Olkinuoran paras arvosana ylioppilastodistuksessa on ruotsissa. Uppsalasta tuli hänen opiskelukaupunkinsa kuitenkin sattumalta. Yhdessä muutamien armeijakaverien kanssa hän päätti hakeutua ruotuväen jälkeen sinne ja etsiä töitä. Ja porukka viihtyi.

- Siellä oli kaikki hyvin, uudet hienot asunnot ja muut, joten me jäätiin, Olkinuora muistelee 1970-luvun alun oloja.

Hyötyä opiskeluseudusta

Opiskeluaikana tuleva uraputkijournalisti myös kiinnostui journalismista. Tietysti hän oli ollut mukana partio- ja koululehtien tekemisessä, mutta ratkaisevaksi tuli opiskelukavereiden vaikutus ja ensimmäinen kesäharjoittelu.

Vuonna 1976 Olkinuora kävi Sanoma Osakeyhtiön toimittajakoulun, mikä johti hänet alalle. Vuotta myöhemmin hän sai töitä taloustoimittajana ja sittemmin uutispäällikkönä Helsingin Sanomissa.

1980-luvulla Olkinuora pääsi hyödyntämään Uppsalan-vuosiaan, kun hänestä tuli Kauppalehden pohjoismainen kirjeenvaihtaja. Monta vuotta myöhemmin, kun hän oli ollut Aamulehden päätoimittajana viisi vuotta, hänet palkattiin Svenska Dagbladetiin.

Sitä ennen hän oli ehtinyt asettua ruotsinkieliseen Suomeen, muun muassa ostamalla talon Inkoosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.