Oman idean kopiointi harmittaa yrittäjää

Jyväskyläläiselle yrittäjälle Kreetta Ahoselle oman työn suojaaminen on ollut itsestäänselvyys. Ahosen luotsaama Vinkee lanseerasi värikkäät, hauskoin hahmoin kuvitetut lasten heijastinliivit myyntiin syksyllä 2013. Hyödyllisyysmallihakemus jätettiin patentti- ja rekisterihallitukselle samalla kun tuotteet tuotiin markkinoille, ja se myönnettiin yritykselle viime vuoden kesäkuun alussa.

– Tällaisia heijastinliivejä ei ole ollut markkinoilla aikaisemmin, joten idea oli uusi. Yrittäjänä tuntui tärkeälle, ettei sitä ideaa ryhdytä kaupallisesti kopioimaan. Takana oli kuitenkin monen vuoden työ. Suoja antoi myös tavallaan arvon sille omalle työlle ja uskottavuutta yritykselle, Ahonen sanoo.

Hänen mukaansa vaihtoehtoja keksinnön suojaamiseksi tutkittiin tarkkaan, ja hyödyllisyysmalli todettiin parhaaksi ratkaisuksi. Apua Ahonen kertoo saaneensa Keski-Suomen ely-keskuksesta ja erityisesti innovaatioasiantuntija Jouni Hynyseltä.

– Taustatyötä ja selvityksiä hakemusta varten tehtiin pitkään, jo siitäkin syystä, että suoja varmasti saadaan. Patentti- ja rekisterihallituksen kieli on myös aika erilaista Vinkeen markkinointikieleen verrattuna, Ahonen naurahtaa.

Patentti ja hyödyllisyysmalli ovat pääasialliset keinot suojata yksityisen henkilön tai yrityksen tekninen keksintö. Molemmat antavat keksijälle määräaikaisen yksinoikeuden keksinnön ammattimaiseen hyväksikäyttöön.

Patentti- ja rekisterihallituksen johtavan neuvontainsinöörin Olli Sieväsen mukaan niin patentissa kuin hyödyllisyysmallissakin keksinnön suoja on pitkälti samanlainen. Molemmissa tapauksissa keksinnön pitää olla uusi.

– Hyödyllisyysmalli on edullisempi ja huomattavasti nopeampi tapa suojata keksintö, ja sen voi saada hieman pienemmällä keksinnöllisyydellä kuin patentin. Hyödyllisyysmallissa suoja-aika on lyhyempi, enintään kymmenen vuotta, kun se patentissa on enintään 20 vuotta, Sievänen summaa.

Patenttihakemuksessa patentoitavan keksinnön uutuus selvitetään patentti- ja rekisterihallituksessa. Hyödyllisyysmallia haettaessa hakija vastaa itse keksintönsä uutuudesta ja keksinnöllisyydestä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .