Opintolaina on edelleen edullista

Alhainen korkotaso pitää myös opintolainojen hintoja edelleen matalalla. Opintolainaa saa edullisimmillaan selvästi alle prosentin kokonaiskorolla riippuen pankista ja valittavasta viitekorosta, selviää Keskisuomalaisen tekemästä vertailusta. Tilanne oli sama kaksi vuotta sitten, jolloin lehti vertaili opintolainoja edellisen kerran.

Marginaaleissa on kuitenkin havaittavissa liikettä ylöspäin. Kaksi vuotta sitten matalin marginaali oli 0,2 prosenttia ja 1,0 prosentin marginaalia tarjosi vain yksi pankki. Nyt matalin marginaali on 0,4 prosenttia ja 1,0 prosenttia tarjotaan kahdesta pankista. Matalin vaihtoehto edellyttää edelleen pankin asiakkuutta ja tietyn palvelukokonaisuuden valintaa. Marginaali tarkoittaa siivua, jonka pankki lisää opintolainan viitekoron päälle.

Myös lainaan liittyviin muihin kuluihin on tullut kahden vuoden aikana muutoksia.

Keskisuomalaisen vertailu käsittää seitsemän Jyväskylässä toimivaa opintolainaa myöntävää pankkia.

Opintolainan kokonaiskorko muodostuu siis viitekorosta ja marginaalista.

Keski-Suomen Osuuspankissa, Nordeassa ja POP Pankkeihin kuuluvassa Osuuspankki Poppiassa opintolainat sidotaan joko 12 kuukauden euriboriin tai kunkin pankkiryhmän omaan prime-korkoon. Perjantaina 12 kuukauden euribor oli 0,434 prosenttia. OP-Prime laskee 9. syyskuuta 1,0 prosentista 0,9 prosenttiin. Nordean prime-korko on 1,35 ja POP Pankkien 1,30 prosenttia.

Danske Bankissa opintolaina sidotaan automaattisesti 12 kuukauden euriboriin, Handelsbankenissa pääasiassa ja S-Pankissa yleisimmin 3 kuukauden euriboriin sekä Säästöpankki Optiassa joko 3:n tai 12 kuukauden euriboriin. 3 kuukauden euribor oli perjantaina 0,163 prosenttia.

Näiden tietojen perusteella opintolainan voi saada edullisimmillaan 0,663 prosentin kokonaiskorolla S-Pankista (3 kuukauden euribor + 0,50 prosentin marginaali). Kalleimmillaan kokonaiskorko nousee 2,3 prosenttiin Osuuspankki Poppiassa, mikäli valitsee siellä prime-koron (eikä 12 kuukauden euriboria) ja siihen lisätään 1,00 prosentin marginaali.

Kokonaiskoron lisäksi opintolainan hinnassa pitää huomioida erilaiset muut kulut, kuten toimitusmaksu. Pankista kannattaakin pyytää oman opintolainan todellinen vuosikorko kaikkine kustannuksineen. Todellinen vuosikorko määräytyy suhteessa lainamäärään ja -aikaan.

Opintolainan ottaminen on tehty helpoksi ja laina on suhteellisen edullista. Lisäksi nyt elokuun alusta voimaan tulleilla muutoksilla halutaan kannustaa lainanottoon ja lopulta nopeampaan valmistumiseen.

Kelan pohjoismainen opintotukivertailu kertoo kuitenkin, että vain 40 prosenttia suomalaisista korkeakouluopiskelijoista nostaa opintolainaa.

Pankeista kerrotaan, että tämän hetken opintolainakysyntä on tavanomaista tai hieman vilkastunutta.

–?Nyt on melko normaali loppukesän tilanne, kysyntäpiikkiä ei ole havaittavissa, kertoo esimerkiksi Nordean Järvi-Suomen alueen varajohtaja Mika Jokiranta.

Viestintäpäällikkö Raija Tirronen S-Pankista kuvailee, että kysyntä on kasvanut viime vuoden vastaavasta ajankohdasta hieman. Myös Keski-Suomen Osuuspankissa on havaittu kysynnän kasvua.

–?Kysyntä kasvoi kesäkuussa kahteen edelliseen vuoteen verrattuna tuntuvasti. Myös elokuu vaikuttaa nostaneen opintolainaajien määriä, mutta on vaikeaa sanoa, johtuuko kasvu uudistuneesta opintotukijärjestelmästä, sillä harva kyselee muutoksista, sanoo palvelupalvelupäällikkö Niina Eriksson.

–?Lainaajien määrään vaikuttaa myös yleinen taloustilanne. Kesätöitä on mahdollisesti ollut vähemmän tarjolla, kuten myös osa-aikatyötä opintojen ohessa, hän jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Opintolainaan tuli muutoksia elokuun alusta