Oppisopimus tekee ison loven pienyrittäjän kassaan

Uuden työntekijän kouluttaminen oppisopimuksella on pienille yrityksille, varsinkin yksinyrittäjille, liian kallista, sanoo Suomen yrittäjät. Jotkut käsityöntekijät, kuten köydenpunojat ja peltimestarit, ovat jopa uhassa kadota, sillä alojen työtehtävät voi oppia vain oppisopimuksella.

Oppisopimusopiskelija ei aluksi tuota yhtään mitään erityistä ammattitaitoa vaativilla aloilla, mutta palkka on maksettava.

– Alussa menee miinukselle. Sitten kun omalla kustannuksella koulutettu työntekijä alkaa tuottaa, lähtee hän perustamaan omaa kilpailevaa yritystä, sanoo kaksi työntekijäänsä oppisopimuksella kouluttanut joensuulainen verhoilumestari Tapio Tahvanainen.

Suomen yrittäjät esittää ratkaisuksi palkan maksamista työntekijän osaamistason mukaan. Opiskelijan olisi kuitenkin myös opintojen alussa elettävä jollakin, koska hän ei saa opintotukea. Toinen vaihtoehto olisi nostaa koulutustukea roimasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Hypo arvioi Suomen talouteen seitsemän prosentin laskua – "Vientiteollisuudelle syksy näyttää hyvin heikolta"

Myönteisistä tulosuutisista kertoneet Tikkurila, Orion ja Kesla vauhdissa pörssissä

Euroryhmän uudeksi puheenjohtajaksi Irlannin valtiovarainministeri –  Suomen Vanhanen arvioi, että uudella puheenjohtajalla on hyvät edellytykset sovittaa yhteen jäsenmaiden erilaisia näkemyksiä.

Kuluttaja-asiamies varoittaa puhelinmyyntiyrityksestä – kuluttajat saaneet sähkösopimuksia, vaikka eivät hyväksyneet yhtiön esittämää tarjousta

Ranskan teollisuusministeri tuomitsee Nokian irtisanomisaikeet – tuhatkunta mielenosoittajaa marssi Suomen Pariisin-suurlähetystölle

Tavaraviennin arvo laski toukokuussa 31 prosenttia

Maailman miljonäärit vaurastuivat reippaasti viime vuonna – Norja Pohjoismaiden ykkönen

Koronakevät kasvatti suomalaisten luottamusta eläkejärjestelmään – etenkin eläkeikäisistä leijonanosa uskoo eläketurvaan

Keskuskauppakamari varoittaa yrityksiä valelaskuista – etätyökesänä riski on kasvanut

Euroryhmä valitsee tänään uuden puheenjohtajan – Nouseeko ryhmän johtoon ensimmäistä kertaa nainen?

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.