Orpo: Hallitus ei täysin torjukaan EU-vaaleihin kaavailtuja "kärkiehdokkaita" – Kataisen ja Stubbin nimet olleet esillä

Siniset vaikuttaa suhtautuvan kärkiehdokkaiden nimeämiseen kielteisemmin.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Suomella ei ole mitään sitä vastaan, että eurooppalaiset puolueet valitsevat myös ensi EU-vaaleissa kärkiehdokkaat. Suomi ei hänen mukaansa kuitenkaan halua, että suurimman puolueen kärkiehdokkaasta tulee automaattisesti komission puheenjohtaja.

– Meillä ei ole mitään sitä vastaan, että tehdään niin kuin viime vaaleissa, jolloin eurooppalaiset puolueet nimesivät kärkiehdokkaat. Silloin äänestäjät tietävät, ketä eurooppalaiset puolueet preferoivat, mutta se ei ole sitovaa, Orpo kommentoi maanantaina euroryhmän kokouksen yhteydessä.

Hallituksen kanta on ehtinyt herättää ihmetystä, koska kokoomuksen eurooppapuolue EPP on valitsemassa kärkiehdokkaansa näillä näkymin nimenomaan Helsingissä marraskuussa.

Hallituksen perjantaisen tiedotteen mukaan Suomi ei tue "kärkiehdokasmenettelyä Euroopan komission puheenjohtajan valinnassa", mistä saattoi vetää sen johtopäätöksen, ettei hallitus kannata koko järjestelyä.

Siniset vaikuttaa suhtautuvan kärkiehdokkaiden nimeämiseen kuitenkin kielteisemmin. Eurooppaministeri Sampo Terho (sin.) kommentoi STT:lle perjantaina, ettei kärkiehdokasmenettely tuo lisäarvoa EU-päätöksentekoon tai nosta äänestysintoa EU-vaaleissa.

– Niiden ongelma on sama kuin suunnitelluilla ylikansallisilla listoilla: kansalaiset eivät koe niitä omikseen, Terho viestitti.

EPP valitsee ehdokkaansa Helsingissä

Kokoomuksen eurooppalaispuolue EPP on näillä näkymin valitsemassa kärkiehdokkaansa marraskuussa Helsingissä. Eurooppalaismedioiden veikkailuissa ovat olleet esillä myös kokoomuksen Jyrki Katainen ja Alexander Stubb.

Orpo ei näe tarvetta siitä huolimatta ryhtyä liputtamaan näkyvämmin kärkiehdokasmenettelyn puolesta:

– Toisaalta meidänkin tapauksessa kärkiehdokkaan nimeäminen tapahtuu joka tapauksessa eurooppalaisen puolueen EPP:n kautta. Minusta siinä ei ole kauhean suurta eroa ja olen äärettömän ylpeä, että kokoomuslaiset nimet ovat näin korkealla tässä keskustelussa, Orpo vastaa.

Orpon mukaan "on mahdollista", että Helsingissä EPP:n kongressissa on ehdolla myös suomalainen, mutta hän ei suostu arvuuttelemaan nimillä.

Katainen on luvannut kertoa kevään aikana, tavoitteleeko hän kärkiehdokkuutta. Stubb kommentoi viime viikolla tuntevansa aina vetoa EU-politiikkaa kohtaan, kun EU-media Politico kysyi, voisiko hän olla kiinnostunut komission tai Eurooppa-neuvoston puheenjohtajuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.