Orpo toiveikkaana: Suomella hyvät mahdollisuudet euroalueen avaintehtävään

Kyseessä on euroryhmän työryhmän puheenjohtajuus.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) uskoo, että Suomella on hyvät mahdollisuudet saada yksi euroalueen vaikutusvaltaisimmista tehtävistä. Kyseessä on euroryhmän työryhmän puheenjohtajuus, johon sovitellaan valtiovarainministeriön alivaltiosihteeriä Tuomas Saarenheimoa.

Työryhmän puheenjohtajuutta pidetään keskeisenä avainpaikkana, sillä ryhmä valmistelee euroryhmän päätökset. Euromaiden valtiovarainministerien on tarkoitus sopia tänään maanantaina marssijärjestyksestä, jolla henkilövalinnat tehdään.

– Tuomas Saarenheimolla on hyvät mahdollisuudet, ja hänen asiantuntemustaan arvostetaan laajasti täällä euroalueen piirissä, Orpo arvioi ennen kokousta Brysselissä.

Keskustelu keskeisistä paikoista käy jo nyt kuumana. Samassa nimitysvyyhdissä keskustellaan kulisseissa niin euroryhmän puheenjohtajan, työryhmän puheenjohtajan kuin myöhemmin avautuvien Euroopan keskuspankin ylimpien johtajien paikoista.

 

Orpo itse ei havittele johtopaikkaa

 

Päätöstä euroryhmän puheenjohtajuudesta odotetaan ensimmäisenä, tulevina kuukausina. Ehdokkaiden on määrä ilmoittautua kuun puolivälissä.

– Me tulemme varmasti käymään hyvinkin paljon keskusteluita tässä seuraavan kahden päivän aikana täällä Brysselissä näistä kaikista avoinna olevista tehtävistä, Orpo ennakoi.

Euroryhmän puheenjohtaja valitaan euroryhmän valtiovarainministerien joukosta. Tällä kertaa etuna on, jos ministeri ei kuulu keskustaoikeistoon, sillä komission puheenjohtaja, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja parlamentinkin puheenjohtaja ovat EPP:stä, johon kokoomuskin kuuluu.

Orpo itse ei halua euroryhmän puheenjohtajaksi.

– Minulla on ainoastaan puolitoista vuotta takana euroryhmässä, ja sen lisäksi kotimaassa isoja haasteita, Orpo perustelee.

Hänen mukaansa Suomi tukee euroryhmän puheenjohtajaksi sellaista henkilöä sellaisesta maasta, jonka kannat yhtenevät Suomen kanssa mahdollisimman hyvin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Kaupunginjohtaja Koivisto: Jyväskylän MM-rallin peruuntumiseen varauduttiin, mutta isku on silti kova yrityksille ja yhdistyksille

Etteplan aloittaa koronakevään toiset lomautuksiin tähtäävät yt-neuvottelut – yritys työllistää Jyväskylässä vajaat 200 henkilöä

Janakkalalainen säätiö lainasi koko varallisuutensa hallituksensa jäsenten yhtiölle – PRH hakee säätiön lakkauttamista

Vaisalan toimitusjohtaja jää eläkkeelle, tilalle tulee Nokia-taustainen Kai Öistämö

Lidl avaa ison myymälän Jyväskylän keskustaan – myös Tokmannille uudet tilat

Nousu jatkui Wall Streetillä tiistaina

Kauppakamarikysely: Yritysten mielestä paikallisen sopimisen lisääminen ja työvoimakustannusten alentaminen parasta lääkettä Suomen kilpailukyvylle

Kauppakamarikysely: Yritysten mielestä paikallisen sopimisen lisääminen ja työvoimakustannusten alentaminen parasta lääkettä Suomen kilpailukyvylle

Kauppakamarin kysely: Keski-Suomen yritykset toivovat paikallisen sopimisen lisäämistä ja työvoimakustannusten alentamista

Lopettamisuutinen tuli Säynätsalon vaneritehtaan työntekijöille puun takaa, vaikka ongelmat olivat tiedossa – "Ei ollut ennusmerkkejä, että näin raakaan ratkaisuun päädytään"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.