Osa Postin työntekijöistä lakkoon – vastustaa siirtoa toiseen työehtosopimukseen

Postin käsittelyn ja lajittelun työntekijät aloittavat tänään illalla runsaan kolmen vuorokauden lakon. Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n mukaan lakko alkaa iltakymmeneltä ja sen on määrä päättyä kello 24 keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

PAU kertoi illalla, että se laajentaa lakkoa aiemmin suunnitellusta siten, että se koskee myös kaikkia Postin trukinkuljettajia useissa paikoissa eri puolilla maata. Lakkopaikkoja ovat muun muassa Ulkomaan posti, Vantaan logistiikkakeskus sekä useamman kaupungin lajittelutoiminnot ja postikeskukset. Osassa näistä paikoista trukinkuljettajat eivät aiemmin olleet lakon piirissä, koska he eivät ole lajittelun organisaatiossa.

PAU:n mukaan lakon laajennuksen syy on Postin "voimakas vuokratyövoiman käyttö lakon aikana ja törkeä vuokratyöntekijöiden painostus". Aiemmin PAU kertoi, että työtaistelutoimilla vastustetaan Postin "työehtoshoppailua, palkkojen ja työehtojen romuttamista".

Posti ilmoitti aiemmin kuluneella viikolla, että noin 700 paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevän ihmisen työehdot muuttuvat marraskuussa. Työntekijät aiotaan siirtää Teollisuusliiton jakelua koskevan sopimuksen piiriin.

Muutoksen myötä työntekijän kiinteä palkka on nykyistä pienempi. Postin mukaan työntekijöitä kuitenkin palkitaan jatkossa muun muassa työn laadusta ja asiakastyytyväisyydestä, ja lisäksi se aikoo maksaa siirtymäajan tukea maaliskuun loppuun asti.

PAU on arvioinut, että työntekijöiden palkka alenee muutoksen takia keskimäärin 30 prosenttia ja enimmillään jopa 50 prosenttia ja myös työehdot heikkenevät. PAU:n mukaan kyseinen jakajien työehtosopimus on tehty sanomalehtien varhaisjakelua varten eikä se sovellu käsittelyn työtehtäviin.

PAU:n lakot viivästyttivät osaa lähetyksistä myös perjantaina. Tuolloin viivästykset koskivat Tampereen, Vantaan ja Jyväskylän alueita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.