Ostajan asema asuntomarkkinoilla on parantunut

Asunnonostajalla on entistä paremmat mahdollisuudet neuvotella asunnon hinnasta. Suomen Hypoteekkiyhdistyksen mukaan markkinoiden heikkeneminen on parantanut ostajan asemaa.

Hypo varoittaa asuntomarkkinoiden tilanneanalyysissään, että markkinoiden näkymät ovat selvästi heikkenemässä, vaikka etenkin vanhojen "tavallisen perheen hintatason" asuntojen kauppa on käynyt keväällä vilkkaana. Kalliimpien asuntojen myynti sen sijaan takkuilee. Kaikkiaan asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet ja hintojen nousu pysähtynyt.

Korkojen nousu, nopea inflaatio ja maailmalta kantautuvat huonot uutiset ovat saaneet asunnonostoa harkitsevat varovaisiksi. Hypo arvioi, että markkinat heikkenevät entisestään, jos yhä useampi ostaja alkaa lykätä asunnonhankintaa hintojen laskun toivossa.

Lainanhoitokulut ovat nousseet koko maassa, mutta alueelliset erot ovat suuria. Esimerkiksi Lahdessa ja Kuopiossa kulut ovat nousseet kuukausitasolla vain muutaman euron, mutta Helsingissä ja Porvoossa nousua on ollut yli 80 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.