Osuustoimintayrityksistä hävisi parituhatta työpaikkaa

Henkilöstö supistui valtaosassa suurimpia osuustoimintayrityksiä viime vuonna. Kaikkiaan osuustoimintayrityksistä henkilöstö väheni kaksi prosenttia eli 2 000 työntekijällä. Osuustoimintayritykset työllistävät Suomessa kaikkiaan liki 98 000 ihmistä.

Suuria osuustoimintayrityksiä ovat esimerkiksi S-ryhmä, OP-Pohjola -ryhmä, Liha- ja einestalot kuten Atria ja HKScan, Metsä Group -konserni, Tradeka osuuskunta sekä osuusmeijerit, kuten Valio ja Maitokolmio ja vakuutusyhtiö LähiTapiola.

Liikevaihto kasvoi, väki väheni

Henkilöstö supistui usein liikevaihdon kasvusta huolimatta. Näin tapahtui OP Pohjolassa, Metsä Groupissa, puhelinosuuskunnissa ja POP Pankissa. Eniten henkilöstöä vähensi LähiTapiola, joka vähensi 15 prosenttia työntekijöistään. Myös yhtiön liikevaihto supistui neljä prosenttia. Eniten työntekijämääräänsä kasvatti Tradeka (+6,4 prosenttia), vaikka liikevaihto laskikin liki kymmenen prosenttia.

Henkilöstömäärä ja liikevaihto ovat keskeisiä mittareita, kun halutaan kuvata yritystoiminnan laajuutta. Osuuskuntien määrällä mitattuna suurimmat osuustoimintayritykset ovat OP-Pohjola -ryhmä (183 osuuskuntaa), S-ryhmä (29) ja osuusmeijerit (22). Jäsenmäärältään suurimmat osuuskuntayritykset ovat S-ryhmä (reilut 2 miljoonaa jäsentä), LähiTapiola (1,5 miljoonaa) ja OP-Pohjola -ryhmä (1,4 miljoonaa).

Luvut ilmenevät Osuustoiminnan vuosikirjasta 2015, jota julkaisee osuustoiminnan palvelu- ja yhteistyöjärjestö Pellervo-Seuran omistama Pellervo-Media Oy.