Outokumpu kiritti tulostaan vuoden lopussa – terästullit ottivat kuitenkin niskalenkin

Ruostumatonta terästä valmistavan Outokummun viime vuosi ei mennyt putkeen. Oikaistu liiketulos 279 miljoonaa euroa kalpeni toissa vuoden 414 miljoonan euron tulokselle.

Pienen pientä oikenemista tapahtui loppuvuonna, kun oikaistu liiketulos nousi loka-joulukuussa 35 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 29 miljoonasta eurosta.

–  Vuosi 2018 oli eurooppalaiselle terästeollisuudelle erittäin poikkeuksellinen. Yhdysvaltain terästullien aiheuttama ennennäkemätön markkinahäiriö johti halpatuonnin nopeaan kasvuun ja kovaan hintapaineeseen Euroopassa vaikeuttaen alueen terästeollisuuden toimintaa, arvioi Outokummun toimitusjohtaja Roeland Baan.

Hän uskoo, että EU:n pysyvät suojaustoimet vähentävät tuontia ja palauttavat markkinatasapainon Eurooppaan tänä vuonna.

Outokummun päällimmäisenä murheenkryyninä on kuitenkin Americas-yksikkö, jonka taloudellinen tulos oli Baanin mukaan pettymys. Yhdysvalloissa kustannukset nousivat, ja myynnissä sekä toimitusketjun hallinnassa oli ongelmia.

–  Korjataksemme Americasin suunnan olemme tehneet muutoksia liiketoiminta-alueen myynti- ja toimitusketjun prosesseihin ja uudistamme myyntiorganisaatiota, Baan kertoo.

Suunnitelmaan kuuluvat myös investoinnit Calvertin tehtaan tuotantokapasiteettiin.

Markkinat pysyvät haastavina

Outokumpu odottaa, että markkinat pysyvät haastavina kuluvan vuosineljänneksen aikana suurten varastojen vuoksi. Yhtiö arvioi ruostumattoman teräksen toimitustensa olevan kuitenkin suurempia kuin viime vuoden neljännellä neljänneksellä.

Yhdysvalloissa Outokumpu arvioi tammi-maaliskuun tuloksensa pysyvän alkuvuonna heikkona, mutta Americasin liiketoiminnan parantamiseksi käynnistettyjen toimenpiteiden uskotaan vaikuttavan jo kuluvan vuoden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.