Päätöksiä Suomen Pankin johtokunnan jäsenistä ehkä jo tässä kuussa

Olli Rehn ja Suvi-Anne Siimes ovat hakijoiden joukossa.

Eduskunnan pankkivaltuusto saattaa tehdä päätöksiä Suomen Pankin johtokunnan jäsenistä jo tämän kuukauden lopulla, kertoo pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.). Johtokuntaan haetaan kahta uutta jäsentä.

– Meillä on aikaa, koska toinen näistä tehtävistä pitää ottaa vastaan viimeistään 1. helmikuuta. Tässä on aikaa runsaasti. Aikaisin mahdollinen päätös voi tulla syyskuun lopulla, mutta erikseen totesimme, että aikataulu voi takareunastaan joustaa, Vanhanen sanoo.

Hän kertoo, että pankkivaltuuston työjaosto aloittaa nyt haastattelut. Hän uskoo, että kumpaankin virkaan haastatellaan noin puolenkymmentä ehdokasta.

Suomen Pankin johtokuntaan haetaan kahta eri profiilin omaavaa henkilöä.

Vanhasen mukaan yhtäaikaisella haulla pyritään löytämään erityisosaamista kumpaankin tehtävään. Niissä on määrä näkyä johtokunnan jäsenten tuleva työnjako.

– Olen täysin huojentunut siitä, että kumpaankin tehtävään tuli erittäin päteviä hakijoita. Olen varma siitä, että saamme täysipainoisen johtokunnan myös tällä kertaa, Vanhanen sanoi STT:lle.

Hakijoita 19

Kahta Suomen Pankin johtokunnan jäsenen paikkaa haki 19 henkilöä. Heidän joukossaan ovat muun muassa elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.), Työeläkevakuuttajat Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja valtiovarainministeriön ylijohtaja Pentti Pikkarainen.

Ensimmäinen paikka avautuu, kun Pentti Hakkaraisen pesti päättyy tammikuun lopussa kolmen viisivuotiskauden enimmäismäärän tullessa täyteen. Seppo Honkapohja eläköityy puolestaan ensi vuoden lopussa. 

Toisen paikan täyttämisessä sovitaan Vanhasen mukaan erikseen, milloin uusi johtokunnan jäsen aloittaa. Hän voi myös aloittaa jo 1. helmikuuta, jolloin johtokunnan jäsenmäärä kasvaa väliaikaisesti neljään Honkapohjan eläköitymiseen saakka. Sen jälkeen palataan kolmeen jäseneen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.