Pörssit piristyivät Yhdysvalloissa ja Japanissa

Yhdysvalloissa pörssit lähtivät nousukiitoon maanantaina, kun markkinat vaikuttivat pikkuhiljaa toipuvan brexit-äänestyksen tuloksesta.

Yhdysvalloissa viittäsataa suurinta amerikkalaisyritystä kuvaava S&P 500 -indeksi kohosi maanantaina uuteen ennätykseen. Kun kauppaa oli käyty 20 minuuttia, indeksin pisteluku 2138, mikä on neljä pistettä korkeampi kuin edellinen ennätys. Indeksi on noussut 16 prosenttia helmikuun pohjalukemista.

Teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi oli 0,5 prosentin ja teknologia-alan Nasdaq 0,7 prosentin nousussa.

Pörssi-indeksien vahvistuminen on markkinoille tervetullut optimismituulahdus Britannian brexit-äänestyksen aiheuttaman sukelluksen jälkeen.

Nousua nähtiin jo perjantaina, kun Yhdysvallat julkaisi raportin parantuneista työllisyysnäkymistä. Maan työministeriön mukaan Yhdysvaltoihin syntyi kesäkuussa 287 000 uutta työpaikkaa, mikä oli 12 000 odotettua enemmän. Uutinen siivitti markkinat Yhdysvalloissa ja Euroopassa nousuun.

Helsingissä pörssi päätyi 1,79 prosenttia plussalle. Myös Lontoon ja Frankfurtin pörssit olivat sulkeutuessaan plussalla. Frankfurtin pörssi oli 2 prosentin ja Lontoon pörssi 1,4 prosentin nousussa.

Aasian pörssit piristyivät myös

Aasiassa pörssejä vahvistivat myös Yhdysvaltain odotettua paremmat työllisyysnäkymät ja lisäksi Japanin parlamenttivaalien tulos, jossa pääministeri Shinzo Aben puolue saavutti voiton.

Tokiossa Nikkei-indeksi sulkeutui maanantaina 4,0 prosenttia plussalla ja Hongkong 1,5 prosentin nousussa.

Analyytikot kuitenkin varoittivat, että brexitin tuoma myllerrys voi vielä näkyä markkinoilla jonkin aikaa.     

Raakaöljyn hinta on jatkanut yhä laskua. Hinta käväisi maanantaina 45,90 dollarissa tynnyriltä, mikä on alin hinta kahteen kuukauteen. Illansuussa hinta oli noussut 46,55 dollariin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.