Pörssit rauhoittuivat Trumpin puheista neuvottelupöytään paluusta

Pörssikurssit rauhoittuivat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheista, joiden mukaan Kiina haluaa jatkaa kauppaneuvotteluja. Keskustelut jumittuivat maiden välillä pahasti perjantaina, kun maat lätkivät toisilleen lisää tullimaksuja.

Maanantaina Trump sanoi Ranskan Biarritzissa jatkuvassa G7-maiden kokouksessa, että Yhdysvaltain ja Kiinan kauppaneuvottelut aloitetaan uudelleen hyvin pian. Hän sanoi, että kauppaneuvottelut Kiinan kanssa ovat merkityksellisempiä kuin koskaan. Trumpin mukaan aloite tuli kiinalaisilta.

USA:n pörssit toipuivat perjantain laskusta

Pörssit ottivat maanantaiaamuna odotetusti takapakkia Aasiassa. Tokion pörssin Nikkei-indeksi putosi yli kaksi prosenttia ja Hongkongin pörssin Hang Seng -indeksi oli noin 2,5 prosentin laskussa. Nikkei oli vielä päivän päätteeksi yli kahden prosentin, Hang Seng -indeksi vajaan kahden prosentin luisussa.

Euroopassa aamupäivän luisu oli maltillisempaa, ja iltapäivällä pörssit kääntyivät jo nousuun muun muassa Pariisissa ja Frankfurtissa. Helsinkiin asti myönteinen vire ei yltänyt, ja yleisindeksi jäi päivän päätteeksi noin puoli prosenttia pakkaselle.

Yhdysvalloissa pörssit avasivat nousussa. Yhdysvaltain ja Kiinan tullimaksunokittelut saivat perjantaina pörssikurssit voimakkaaseen laskuun. Maanantaina Dow Jones -indeksi avasi noin prosentin, S&P-indeksi noin 0,8 prosentin ja Nasdaq Composite noin prosentin nousussa.

Juanin arvo

ennätysalhaalla

Kauppakiista on vaikuttanut myös valuuttamarkkinoihin. Kiinan juan sukelsi maanantaina alimmilleen 11 vuoteen dollaria vastaan. Juanin kurssi on pudonnut runsaaseen 7,14 dollariin.

Juan ei ole vapaasti vaihdettava valuutta, vaan Kiinan keskuspankki asettaa päivittäin juanin kurssille tietyn vaihteluvälin. Keskuspankki on heikentänyt juania viime viikkojen aikana tukeakseen vientiä kauppasodan kiihtyessä.

Valuutan heikentyminen tekee kiinalaisista vientituotteista halvempia, mikä lieventää Yhdysvaltain asettamien tuontitullien vaikutuksia.

Trump syyttää Kiinaa valuutan tarkoituksellisesta heikentämisestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.