PTT: Asuntojen hinnat nousevat Jyväskylässä kaksi prosenttia

Pellervon taloustutkimuksen PTT ennustaa, että Jyväskylässä asuntojen hinnat nousevat tänä vuonna kaksi prosenttia ja vuokrat puolitoista prosenttia. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 1,5 ja 1,8 prosenttia.

PTT muistuttaa, että Jyväskylässä uudistuotanto on voimakasta ja se pitää asuntomarkkinoiden kehityksen vakaana.

PTT:n asuntomarkkinaennusteessa ennustetaan vanhojen kerrostalohuoneistojen hintakehitystä sekä vapaarahoitteisten ja ARA-asuntojen vuokrien kehitystä tänä vuonna koko maan tasolla ja suurimmissa kaupungeissa.

– Asuntojen hinnoissa on nousua varsinkin kasvukeskuksissa ja laajemmin Helsingin työssäkäyntialueella. Lisäksi rakentamisen buumi leviää yhä laajemmalle maakuntakeskuksiin, joissa uudistetaan keskustoja ja tiivistetään kaupunkirakennetta, summaa PTT:n ekonomisti Lauri Vuori.

Ennusteen mukaan vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousevat koko maassa keskimäärin 2,2 prosenttia, kun viime vuonna nousua oli 1,9 prosenttia.

Uusien ja vanhojen asuntojen vapaarahoitteisten vuokrien ennustetaan nousevan 2,1 prosenttia. ARA-vuokrien nousu on vapaarahoitteisten nousua maltillisempaa.

Rakentamisen tahti Suomessa on ennätysmäinen: lukumääräisesti laskien kerrostaloasuntoja valmistuu nyt eniten sitten vuoden 1975. Lauri Vuoren mukaan ylitarjontaa ei kuitenkaan vielä ole ja rakentamisen pullonkauloilta on ainakin toistaiseksi vältytty.

– Sellaisiksi voivat muodostua osaavan työvoiman saatavuus, tuotantokapasiteetti sekä rakennusmateriaalien, varsinkin betonielementtien, toimitusviiveet. Kohta saatetaan olla nollasummatilanteessa, jossa rakentaminen yhteen paikkaan on toisesta pois, Vuori varoittaa.

ARA-vuokrat nousevat 1,6 prosenttia

Alueelliset erot vapaarahoitteisten vuokrien kehityksessä ovat kaventumassa. Lauri Vuoren mukaan hyvä esimerkki on Vantaa, missä vuokrien nousu oli pitkään nopeampaa kuin muissa kaupungeissa.

ARA-vuokrat nousivat vielä muutama vuosi sitten melko paljon, mutta nyt nousu on maltillista. Ennusteen mukaan ARA-vuokrat nousevat tänä vuonna 1,6 prosenttia. Kehityksen takana on etenkin hoitokustannusten nousun pysyminen kohtuullisena.

Omistusasumisesta on tullut vuokralla asumiseen verrattuna huomattavan edullista. Kaupungista riippuen omistusasumisen kustannus suhteessa vuokraan on viime vuosina ollut noin 50–65 prosenttia, ja suhde pysyy ennallaan, PTT ennustaa.

– Tämän taustalla on varsinkin matala korkotaso. Korkoihin ei odoteta ennustejaksolla tulevan asunnonostajan kannalta huomattavia muutoksia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .