Paikallisille tuotteille on kysyntää - Kauppa käy Saarijärvellä

Iitan lähipuodin ovella Saarijärvellä on syyskuisena arkiaamuna hetki ennen liikkeen avautumista muutaman ihmisen jono. Asiakkaat ovat oppineet hakemaan sieltä etenkin tuoretta leipää ja kotileivonnaisia sekä paikallista lihaa ja kalaa. Moni myös poikkeaa kahvikupilliselle.

Yrittäjät Miila Sopanen ja Mira Koivunen ovat iloisen yllättyneitä maaliskuussa avatun puotinsa suosioon.

– Kuvittelimme, että ehtisimme samalla täällä itse tehdä käsitöitä myyntiin ja leipoa kahvilan leivonnaiset, mutta ei siihen ole ollut aikaa, yrittäjät kertovat.

Alun perin yrittäjien puolisot, lammas- ja nautatilallinen Tero Koponen ja kalastaja Juha Piilola, juttelivat avovaimoilleen mahdollisesta yhteisestä liha- ja kalatuotteiden myyntipisteestä.

Idea kasvoi monipuoliseksi lähipuodiksi, kun viime joulun alla paikalliset elintarvikkeiden tuottajat ja käsityöläiset perustivat talkoovoimin sesongin ajaksi Lähitori Likellä -myyntipisteen.

– Siellä ihmiset kyselivät, mistä näitä tuotteita sitten jatkossa saa, Koivunen muistelee.

Iitan lähipuodilla on nyt jo yli 70 myyntitiliasiakasta. He tuovat tuotteitaan myytäväksi puotiin, joka ottaa myyntihinnasta ennalta sovitun osan palkkiota. Lisäksi yritys ostaa itse tuotteita noin 30 paikasta ja toimii näiden osalta jälleenmyyjänä.

– Moni kasvattaa tuotteita yli oman tarpeen, mutta harva lähtee niitä myymään esimerkiksi torille. Meille voi tarjota myyntiin pienempiäkin eriä, yrittäjät sanovat.

Jouluksi lisätilaa?

Sopanen ja Koivunen aikovat koota paikalliset kasvisten tuottajat pohtimaan, voisiko heistä joku kasvattaa ensi kaudella enemmän esimerkiksi palsternakkaa ja joku toinen taas vaikka punajuuria. Näin kaikki eivät tarjoaisi puotiin samoja tuotteita. Myös siemeniä voitaisiin tilata kimpassa.

Aivan kaikki lähipuodin tuotteet eivät ole Saarijärveltä, vaan hyviä, valmiiksi tunnettuja tuotteita tuodaan kauempaakin. Esimerkiksi jäätelö on Kuorevedeltä.

Yrittäjät aikovat Saarijärven kesäasukkaiden pyynnöstä perustaa lähikuukausina myös oman verkkokaupan, josta saa elintarvikkeiden kuivatuotteita sekä käsityöläisten uniikkitöitä.

Joulun myyntisesongin ajaksi he harkitsevat väliaikaisen myyntitilan vuokraamista, koska eivät halua puotiaan liian täyteen.

Yrittäjäkaksikosta Koivuselle Iitan lähipuoti on merkinnyt työllistymistä ympäri vuoden. Aiemmin hän oli kesät töissä puutarha-alalla Jyväskylässä. Sopanen tekee kotonaan yhä maatilan töitä, joten hän työskentelee liikkeessä vähemmän. Puodissa työskentelee oppisopimuksella myös Jyri Reinikka.

Koivunen ja Sopanen uskovat yrityksensä tulevaisuuteen.

– Kuten eräs asiakkaamme sanoi, meillä on niin hyvä yritysidea, että jos se ei menesty täällä, siirretään se sitten toiseen paikkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.