Pakkanen lisää polttoaineen kulutusta – Vapon Tempakka kehuu yhteistuotantoa

Alkuviikon kovat pakkaset lisäsivät huomattavasti polttoaineen kulutusta Suomen lämpölaitoksissa. Tiistaiaamuna mitattiin kuluvan talven sähkön kulutusennätys, kun kahdeksan jälkeen aamulla sähköä kulutettiin yli 14 400 megawattia. Siitä tuontisähkön osuus oli yli neljännes.

Kysynnän kasvu on huomattu myös jyväskyläläisessä valtionyhtiö Vapossa. Se toimitti yhden vuorokauden aikana maanantaina asiakkailleen noin 550 rekallista polttoaineita yhteensä yli 65 000 megawattituntia. Tästä määrästä turpeen osuus oli noin 50 000, pelletin noin 7 000 ja hakkeen ja sivutuotteiden osuus noin 10 000 megawattituntia..

– Teollisuuden yhteistuotannon ja kaukolämmön yhteistuotannon osuus korostuu sähköntuotannossa pakkaspäivinä. Tämä tosiasia pitää ottaa huomioon, kun mietitään millä polttoaineilla Suomessa saa jatkossa tehdä lämpöä ja sähköä, Vapon toimitusjohtaja Vesa Tempakka sanoo tiedotteessa.

Vapon mukaan tiistaiaamun ennätyskulutuksesta kaukolämmön yhteistuotannosta sähköä saatiin noin 3 000 megawattia, teollisuuden yhteistuotannosta 1 900 megawattia, ydinvoimasta 2 800 megawattia ja vesivoimasta 2 200 megawattia. Lisäksi tuulivoiman osuus oli vajaat 400 megawattia ja sähkön muun tuotannon eli lähinnä lauhdesähkön osuus runsaat 500 megawattia.

– Kaikki toimenpiteet ja poliittiset päätökset, jotka siirtävät energiajärjestelmää suuressa määrin yhteistuotannosta lämmön ja sähkön erillistuotantoon lisäävät energiahuollon riskejä huippukulutusaikoina, Tempakka muistuttaa.

Hänen mukaansa viime kesä oli hyvä energiaturvetuotannolle ja Vapolla on varastossa energiaturvetta varmuudella koko lämmityskaudeksi, vaikka kovat pakkaset jatkuisivat pitkäänkin.

– Energiapuun osalta näin positiivista lausuntoa ei valitettavasti uskalla antaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .