Pakkoyrittäjät luovat uutta yrityskulttuuria

Pakkoyrittäjyys tarkoittaa tilannetta, jossa yrittäjäksi on ryhdytty muiden vaihtoehtojen puuttuessa. Tyypillistä on se, että yrittäjyyttä ei ole harkittu aiemmin itselle sopivana vaihtoehtona. Pakkoyrittäjät kertovat väitöstutkimuksessa keskeisiksi elämänhallintakeinoiksi eron luomisen perinteiseen yrittäjyyteen, työn uudelleenarvioimisen ja uudenlaisen yrittäjäidentiteetin luomisen.

– Pakkoyrittäjäksi ryhtymiseen vaikuttavat usein monet tekijät, kuten työttömyyden uhka, työttömyys, toimialan rakennemuutokset tai henkilökohtaiset syyt. Suuri osa edustaa ammatinharjoittajia ja yksinyrittäjiä, selvitti filosofian maisteri Jenni Kantola johtamisen alan väitöstutkimuksessaan.

Tutkimuksessa tarkastellaan yrittäjien kokemuksia pakkoyrittäjyydestä ja elämänhallinnasta. Kantola haastatteli 16:tta pakosta yrittäjäksi lähtenyttä, jotka kertoivat omat selviytymistarinansa.

Tulokset osoittavat, että pakkoyrittäjän lähtötilanteessa kokema pettymys heijastuu koko kokemukseen yrittäjänä.

– Pakosta yrittäjäksi lähtenyt voi kokea sekä joutuneensa palkkatyön ulkopuolelle että tuntea vahvasti toiseutta suhteessa muihin yrittäjiin, Kantola kertoo.

Kantola jakoi yrittäjät neljään eri ryhmään: hukkuneet, ajelehtijat, purjehtijat ja rantautuneet. Ryhmät erosivat toisistaan selviytymiskeinojen, mielekkyyden kokemisen ja yrittäjänä jatkamisen suhteen.

Vuonna 1981 syntynyt Jenni Kantola on kotoisin Tammelasta. Hän on valmistunut Vaasan yliopistosta vuonna 2005 filosofian maisteriksi ja työskentelee nyt projektitutkijana Vaasan yliopiston johtamisen yksikössä. Väitöskirja tarkastetaan 23.5. Vaasan yliopistossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.