Palkansaajien tutkimuslaitos laski talouskasvuennustetta

Palkansaajien tutkimuslaitos PT on laskenut ennustettaan Suomen talouskasvusta tänä vuonna. Laitos arvioi nyt, että talous kasvaa 0,9 prosenttia. Aiempi ennuste oli 2,1 prosenttia.

Laitoksen mukaan ennustetta pudotettiin, koska kokonaistuotanto supistui loka-joulukuussa vastoin odotuksia. Myös tammikuun teollisuustuotanto ja vienti tuottivat pettymyksen.

Suomen talous on supistunut kaksi vuotta peräkkäin. PT:n mukaan Suomen talous seuraa tänä vuonna muuta Eurooppaa, mutta Suomen kasvu jää hitaammaksi.

Ensi vuonna talouskasvun pitäisi kiihtyä jo 2,2 prosenttiin eli samaan kuin euroalueella keskimäärin.

Talouden nousu näkyy viennissä, jonka pitäisi nousta tänä vuonna 3,5 ja ensi vuonna 5,5 prosenttia. Vientiä vetää kasvuun maailmantalouden elpyminen. Talouskasvua rajoittavat kuitenkin ostovoimaa leikkaavat matalat palkankorotukset ja suhteellisen kireä talouspolitiikka.

Ennustelaitoksista Nordea, Danske Bank, Pellervon taloustutkimus ja Kansainvälinen valuuttarahasto ovat jo pudottaneet arvioitaan Suomen talouskasvusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Keski-Suomen maaseutu saa rahoitusta poikkeusaikanakin – Epävarmuus näkyy erityisesti investoinneissa

Upeat kesäsäät toivat Jyväskylän terassiravintoloille "unelmastartin", mutta sisätiloissa on vaikeampaa – "Tänä vuonna ei missään nimessä päästä normaaliin tilanteeseen"

Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Suomen merkittävin laserleikkauksen keskittymä syntyi kaikessa hiljaisuudessa Keuruun Haapamäelle – Naapuriyritysten valtavat koneet taivuttavat kirkasmetallista mitä tahansa tarvitaan

Jyväskylä neuvottelee lentojen jatkumisesta valtion ja Finnairin kanssa: "Jos kaupallinen kannattavuus palautuu, myös lennot palautuvat"

Eckerö lopettaa Maarianhaminan ja Tukholman välillä liikennöivän Birka Cruisesin toiminnan

Norjalainen yritys ostaa Pilke päiväkodit -yrityksen – ei henkilöstövaikutuksia

Yhdysvalloissa työllisyys parani kesäkuussa ennakoitua nopeammin

Privanet Capital Marketsille seuraamusmaksu – syynä virheelliset tiedot Lapis-yhtiöistä

Epävarmuus OIkiluoto 3:n valmistumisajasta jatkuu, tietoa aikataulusta luvassa elokuussa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.