Pankkikonttoreiden ovilla vain vähän kolkuttelijoita – "Ruokaa pitäisi ostaa ja tupakkaa"

Suurin osa konttoreista pysyy kiinni myös perjantaina.

Rahoitusalan työnseisaus ei tuntunut torstaina juuri ihmisiä hetkauttavan, sillä pankkikonttorien ovilla kävi vain niukasti kolkuttelijoita.

Työnseisaus sulki suurimman osan pankkikonttoreista ja pankkien puhelinpalveluista. Työnseisauksen on määrä jatkua perjantaina, joten pankkikonttorit ovat avoinna seuraavan kerran vasta ensi vuoden puolella.

Yksi harvoista pankkiin pyrkineistä oli helsinkiläinen Juha Tarkiainen, joka turhaan rynkytti Danske Bankin Kaivokadun konttorin ovea. Tarkiainen olisi käynyt nostamassa pankista käteistä, hänellä kun ei ole pankkikorttia.

– Ruokaa pitäisi ostaa ja tupakkaa. Ja kitaraan pitäisi saada uudet kielet, harmistunut Tarkiainen sanoi.

Lakko tuli Tarkiaiselle yllätyksenä, vaikka hän olikin seurannut uutisia joulunpyhinä.

– En olisi tänne asti lähtenyt, jos olisin tästä tiennyt.

Kulman takana Mannerheimintiellä Nordean konttorin ovenripaa nyki turhaan Sarah Yu, joka olisi halunnut käydä pankissa neuvottelemassa lainasta.

– Tämä on suuri harmi. Asia on kiireinen, ja minä olen ensi viikolla liikematkalla, Yu manasi.

"Ei ruuhkia eikä häiriöitä"

Pankit varoittelivat ennen lakkoa, että konttorien sulkeutumisen ohella myös muissa palveluissa voi työnseisauksen takia olla viiveitä, ruuhkaa ja häiriöitä.

Torstaina iltapäivällä palvelut rullasivat kuitenkin ilman ongelmia, suurimmista pankeista kerrottiin.

– Mitä olen eri puolilta kysellyt, niin mitään tällaisia ongelmia ei ole ilmennyt, sanoi Danske Bankin viestintäpäällikkö Josi Tikkanen STT:lle.

Nordea varoitteli asiakkaitaan ennen lakkoa puhelinpalvelujen ruuhkautumisesta, mutta tiedottaja Jon Paavilaisen mukaan niissä ei ollut ongelmia.

– Palveluita on ollut saatavissa ennakoidun mukaisesti, Paavilainen sanoi.

OP:lla oli torstaina muutamia konttoreita auki pääkaupunkiseudulla, mutta niissä ei asiantuntijajohtaja Pekka Jaakkolan mukaan ollut ruuhkia.

– Asiakkaat ovat ymmärtäneet, että konttorit ovat suljettuina, ja asioita on hoidettu etukäteen, Jaakkola sanoi.

Kiistakapulana viikonlopputyö

Ammattiliitto Pron, Ammattiliitto Nousun ja Danske Bankin henkilöstöyhdistyksen lakko alkoi torstaiaamuna ja päättyy perjantaina keskiyöllä. Rahoitusalan työriidan taustalla ovat näkemyserot erityisesti viikonlopputyön teettämisen ehdoista.

Työnantajapuoli on vaatinut työaikamääräysten täydellistä muuttamista niin, että työnantaja saisi nykyistä laajemmin päättää, miten työajat sijoittuvat. Työnantajapuolen mukaan monipuolisemmat palveluajat parantaisivat yritysten mahdollisuuksia menestyä kiristyvässä kilpailussa.

Valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan työriidan sovittelu jatkuu ensi viikon tiistaina.

Pankkilakko koetteli suomalaisia 1990: Palkat käteisenä, laskuja ei pystynyt maksamaan...

Rahoitusalan työnseisaus pitää osan pankkikonttoreista kiinni tänään ja huomenna