Paras talousennustaja ei saanutkaan kristallipalloa

Pellervon taloustutkimus ennusti tarkimmin.

Pellervon taloustutkimus PTT ennusti tarkimmin vuoden 2015 talouskehityksen. Yleensäkin ennusteet onnistuivat paremmin kuin kolmena edellisenä vuonna.

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun ja sanomalehti Keskisuomalaisen vertailussa talousennustajat asetettiin paremmuusjärjestykseen jo yhdeksännentoista kerran. Vuoden 2015 talousennustajapalkinto luovutettiin Pellervon taloustutkimukselle Taloustutkijoiden kesäseminaarissa Jyväskylässä. Toiseksi sijoittui Danske Bank ja kolmanneksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla. Edellisvuoden voittaja Suomen Pankki jäi nyt yhdeksänneksi.

Edellisen kerran Pellervon taloustutkimus voitti kilpailun vuoden 2011 talousennustuksista.

Kilpailussa tarkasteltiin ennusteiden osumatarkkuutta vuoden 2015 talouskehityksestä. Mukana oli kymmenen tutkimuslaitosta ja pankkia: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Palkansaajien tutkimuslaitos, Pellervon taloustutkimus, Valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, Osuuspankkikeskus, Nordea, Aktia, Danske Bank ja Handelsbanken.

Ennustetarkkuus arvioitiin erikseen muun muassa talouskasvusta, työttömyydestä, inflaatiosta, vaihtotaseesta, investoinneista ja kulutuksesta. Yhteensä arvioitavia muuttujia oli yhdeksän kolmelta eri ennusteajankohdalta, vuoden 2014 keväältä ja syksyltä sekä vuoden 2015 keväältä.

Vuodesta 1997 pidetyn ennustekilpailun ovat voittaneet neljästi Suomen Pankki ja Nordea. Pellervon taloustutkimuksella ja Danske Bankilla on kolme voittoa. Kahdesti kristallipallon ovat saaneet Osuuspankkikeskus ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos.

Kristallipalloja ei enää hiota Suomessa

Paras talousennustaja on tähän saakka saanut palkinnoksi jalustalla olevan kristallipallon, mutta tällä kertaa palkinto jouduttiin vaihtamaan kristallipystiin.

Ainoa kotimainen kristallipallojen valmistaja, riihimäkeläinen Kristallihiomo M. Okkolin Oy on lopettanut tuotantonsa. Se on viime vuosina ollut tiettävästi ainoa perinteisin menetelmin käsinhiottua kristallia valmistava yritys Suomessa.

Yritys perustettiin vuonna 1989 Riihimäen Lasin lopetettua hiomo-osastonsa. Osa perustajista on entisiä Riihimäen Lasin hiomaosaston työntekijöitä.

Yrittäjä Anita Elomaan mukaan tuotanto loppui, kun yritykselle ei löytynyt jatkajaa. Okkolinin toimintaa jatkuu varastossa olevien tuotteiden myynnillä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .