Pariskunnan rohkea sukellus yrittäjäelämään

Kun Mia Pietikäinen, 30, soitti ensimmäisen kerran Janne Pietikäiselle, 41, puhelu kesti lähes tunnin.

Ulkomailla sukelluskouluttajana toiminut Mia oli juuri palannut kotiseudulleen Muurameen ja kysyi Jyväskylän Sammakoiden puheenjohtajalta eli Jannelta, miten kerhoon voi liittyä.

Heti pitkän puhelun jälkeen Keski-Suomen Profiili Oy:tä pyörittävä Janne Pietikäinen selvitti puhujan numeron ja ihmetyksekseen totesi, että puhelu oli tullut ihan naapurista, A-Puu Oy:stä.

Ekat treffit he tekivät Kärkistensillan alle - sukellellen 25 metrin syvyydessä ja katsellen Päijänteen pohjaan heitettyjä romuja.

Vuorotellen kotona

Rakkauden kohdanneilla sukellusharrastajilla on nykyään kaksi pienokaista, 2-vuotias Casper ja 5-kuukautinen Paloma sekä oma sukellusyritys Dive Line Tmi.

Janne Pietikäinen jatkaa isänsä 1970-luvulla perustamassa ohutlevy-yrityksessä. Mia osti muutama vuosi sitten veljensä Kari Ahosen kanssa isänsä Paavo Ahosen perustaman hirsitaloyrityksen.

Lasten hoito sujuu yrittäjiltä näin: Janne lähtee aamuviideltä metallipajalle, palaa puolenpäivän aikaan hoitamaan lapsia, jolloin on Mian vuoro siirtyä hirsitalo- ja puutavarabisneksen pariin.

Tahtojen taistelua

Pietikäiset kertovat johtavansa firmojaan itsenäisesti, vaikka keskustelua yrityksistä käydäänkin.

- Olemme kumpikin vahvatahtoisia ihmisiä, joten on ihan hyvä, että meillä on omat hiekkalaatikot. Erillään työskentely auttaa meitä antamaan toistemme yrityksistä palautetta, Mia pohtii.

Jannen mielestä Mia on parhaimmillaan talous- ja hallintoasioissa, kun hän on itse keskittynyt innovaatioihin ja tuotantoprosesseihin.

- Mutta kun puhumme työasioista, seurauksena on joka toinen kerta ihan kauhea riita, Mia tunnustaa.

Sukellusta lisää

Pietikäisen perheen haaveena on kasvattaa sukelluskoulutusyritystä niin, että osan vuotta he voisivat opettaat sukelluskurssilaisia, esimerkiksi Indonesiassa.

Ohutlevy- ja hirsibisneksen sesonkiaikaan keväästä syksyyn he asuisivat puolestaan Suomessa.

Tämän hetken tavoitteena on kuitenkin saada valmiiksi 400 neliön hirsitalo. Iltapuhteina tehdä kötöstellään taloa, enimmäkseen ystävien kanssa talkootöinä.

Suhde rahaan yrittäjillä on aika suoraviivainen.

- Viimeistä senttiä myöten kaikki raha menee, mikä tuleekin, Janne Pietikäinen naurahtaa.

Rahalla ei tee mitään, jos sillä ei tee mitään, on hänen mottonsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.