Pekkarinen verottaisi energiayhtiöiden voittoja

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) lämmittää uudelleen ajatuksen isojen energiayhtiöiden ansiottomien voittojen eli ns. windfall-voittojen verottamisesta.

Pekkarinen sanoo, että hän ottaa asian esille hallituksessa lähiviikkoina kuitenkin irrallaan budjetin energiapaketista.

- Windfall-voitot satavat nyt suoraan isojen energiayhtiöiden kassaan ja sitä kautta niiden omistajille, Pekkarinen muistuttaa.

Suomessa on esimerkiksi äimistelty Fortumin huimia liikevoittotasoja. Pekkarisen mukaan isojen pohjoismaisten energiayhtiöiden kuten Ruotsin Vattenfallin, Norjan Statkraftin ja Suomen Fortumin windfall-voitot ovat vuositasolla satoja miljoonia euroja.

Pekkarisen mukaan windfall-verolla valtio voisi kerätä vuodessa arviolta 100-170 miljoonaa euroa.

Pekkarinen perustelee windfall-veroa erityisesti sillä, että näin valtio voisi kerätä tarvittavia varoja uusiutuvien energialähteiden tukemiseen. EU vaatii jäsenmaitaan lisäämään merkittävästi uusiutuvien energialähteiden käyttöä.

Tänään maanantaina energia-asiat ovat esillä ministerityöryhmässä, jonka esitys menee hallituksen budjettineuvotteluun. Pekkarinen odottaa, että ilmastonmuutoksen nimissä hallitus päättää historiallisen suuresta tukipotista uusiutuville energialähteille. Kyse on yhteen laskien kyse kymmenistä ellei sadoista miljoonista euroista. Tukea on tulossa myös pellettilämmitykseen siirtymiselle ja maalämmölle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.