Perusti yrityksen, myi sen ja osti takaisin – mutka vieraalla veti Tuomas Lötjösen taas yrittäjäksi

Tiedän, mitä yrittäjyys on ja se homma on nähty, Tuomas Lötjönen ajatteli myydessään 10-vuotiaan autokorjaamonsa JMT-Autopalvelun kansainväliselle Vianor-ketjulle vuonna 2012.

Hetken aikaa näyttikin, ettei yrittäjyyteen ollut enää paluuta. Vianorilla Lötjönen aloitti ensin entisen työpaikkansa, Nisulan toimipaikan päällikkönä, mutta eteni pian autohuollon kenttäpäälliköksi.

– Toimenkuva muuttui silloin täysin. Keskityin toimintatapojen rakentamiseen ja prosessien luomiseen sekä hankintaketjujen valmisteluun kovaa vauhtia laajentuvassa ketjussa, Tuomas Lötjönen kertoo.

Entinen yrittäjä pääsi näköalapaikalle seuraamaan, miten pörssiyhtiössä hoidettiin asioita. Pikku hiljaa Lötjönen alkoi huomata, etteivät asiat edenneetkään sillä vauhdilla kuin toivoi. Lisäksi työhön toi haastetta oma rooli johdon ja kentän väen välissä.

– Oma veto alkoi loppua. Koin, etten voi jäädä roikkumaan, jos minulla ei ole mitään annettavaa. Jätin työpaikan ja aloin miettiä yrittäjyyttä uudelleen.

Syksyllä 2017 Lötjönen osti hyvässä yhteishengessä takaisin puolet myymästään yrityksestä. Autokorjaamotoiminta jatkuu Seppälänkankaalla TMT Pro Service Oy -nimellä. Yrityksen kaksi muuta osakasta ovat Mika Manninen ja Tommi Huhtanen.

Tällä hetkellä yrittäjyys maistuu hyvältä. Tuomas Lötjönen myöntää, että viime syksynä tiskin takana oli erittäin innostunut mies.

– Se, mikä ajoi yrittäjyydestä pois, oli samalla se, mikä houkutteli takaisin.

Lötjönen on aina ollut kova tekemään töitä. Yrittäjä myöntää olevansa melkoisen riippuvainen työntekemisestä – ehkä vähän liikaakin.

Mies tykkää myös siitä, että ohjat ovat omissa käsissä. Siksi hän lähti yrittäjäksi jo autonasentajaopintojen aikana.

– Aloittelin Kuohulla. Kun Alatalon Seppo etsi uutta omistajaa Nisulan korjaamolle, lähdin jatkamaan hyvin tehtyä pohjatyötä. Mukaan sain Jari Björkin ja Mikko Eestilän.

Neljän vuoden jälkeen yrittäjät perustivat toisen toimipaikan Seppälänkankaalle. Nisulassa tulivat seinät vastaan eikä siellä voinut huoltaa isompia tavara-autoja. Uudessa paikassa mahdollistui myös erikoistuminen Lötjösen mielitiettyihin eli jenkkiautoihin.

Jossain vaiheessa yrittäjät alkoivat suunnitella kahta rinnakkaista strategiaa, joko laajennutaan muihin kaupunkeihin tai sitten myydään yritys pois.

– Mielestäni onnistuminen liiketoiminnassa tarkoittaa sitä, että yritys saadaan niin houkuttelevaksi, että joku haluaa sen ostaa.

 

Vianorin vuodet olivat Lötjösen mukaan opettavaisia samoin kuin oma yrittäjäaika. Uudessa yrityksessä hän haluaa nyt koeponnistaa kertyneitä oppeja.

– Ensimmäisen yrityksen perustin nuoruuden innolla ja periaatteella, etten tarvitse kenenkään neuvoja. Tällä kertaa olen toiminut suunnitelmallisemmin. Keski-Suomen uusyrityskeskuksessa laadittiin muun muassa liiketoimintasuunnitelma.

Tuomas Lötjönen on tyytyväisenä todennut, että uusi yritys on lähtenyt vielä positiivisemmin liikkeelle kuin suunnitelmassa arvioitiin.

– Minulle on aina ollut tärkeää toisten työllistäminen. Olemme palkanneet neljä uutta työntekijää vajaan vuoden aikana, hän huomauttaa.

Autonasentajan ykkösvalintana oli filosofia

Musiikkilukion jälkeen Tuomas Lötjönen haki lukemaan filosofiaa Jyväskylän yliopistoon. Paikka jäi kahden pisteen päähän, joten oli keksittävä muuta. Koulutuspaikka löytyi Jyväskylän ammattikoulusta autonasentajalinjalta.

– Minua kiinnostavat ihmiset ja haluan, että työssä on sosiaalinen puoli. En ehkä olisi viihtynyt tutkijankammiossa, Lötjönen sanoo.

Autokorjaamoon tullaan usein tunnekuohussa. Lötjönen toteaa, että lähtökohtaisesti auton rikkoutuminen on aina epätoivottu asia. Perheiden kuviot menevät uusiksi, kun auto on pelistä pois.

– Meidän tehtävä on toimia niin, että ikävä asia hoituu niin joustavasti kuin mahdollista. Siksi tarjoamme esimerkiksi laina-autoa veloituksetta.

Yrittäjä tarvitsee hyvää pelisilmää. Jos tärkeä asiakas kysyy aikaa kiireisellä viikolla, sitä on vain järjestettävä.

– Pelisilmää joko on tai ei ole. Se ei ole opittavissa oleva asia, yrittäjä paukauttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .