Piensijoittajat eivät säiky kriisiyhtiöitä, rikkaat sijoittavat vakaisiin osinkoyhtiöihin

Piensijoittajat ovat valmiita ottamaan riskejä sijoituksissaan enemmän kuin varakkaat sijoittajat. Piensijoittajat eivät pelkää Talvivaaran ja Outokummun kaltaisia kriisiyhtiöitä. Varakkaimmat sijoittajat puolestaan luottavat yhtiöihin, jotka maksavat hyvin osinkoja.

Sekä varakkaiden että piensijoittajien suurimmat osakeomistukset ovat  Nokiassa ja Fortumissa. Piensijoittajien listalla kolmantena on kriisistä toiseen kulkenut kaivosyhtiö Talvivaara, jota ei ole varakkaimpien sijoittajien kymmenen suurimpien osakeomistuksen joukossa.

Tiedot perustuvat nettipankki Nordnetin tilastoihin. Vaikka kyse on yhden toimijan tilastoista, ne kertovat ison sijoittajajoukon toiminnasta. Nordnetillä oli kesäkuun lopussa 105?000 asiakasta.

Vertailuun otettiin Suomen varakkaimman prosentin ja suomalaisten piensijoittajien suurimmat osakeomistukset. Varakkaimman prosentin keskimääräinen salkku on 1,15 miljoonaa ja minimisalkku 0,45 miljoonaa euroa. Varakkaimmalla prosentilla on osakesalkussaan keskimäärin 17 osaketta. Piensijoittajien osakesalkkuun kuuluu keskimäärin kuusi osaketta. Varakkain prosentti siis hajauttaa osakeomistuksiaan selvästi keskimääräistä piensijoittajaa laajemmin.

Varakkaimmat sijoittajat tuntuvat uskovan yhtiöihin, joiden hallituksen puheenjohtajana on Björn Wahlroos. Kaikki Wahlroosin puheenjohtamat yhtiöt (UPM-Kymmene, Sampo ja Nordea) ovat seitsemän eniten omistetun yhtiön joukossa.

Suomalaisten piensijoittajien suurimmat osakeomistukset 11. elokuuta: 1. Nokia, 2. Fortum, 3. Talvivaara, 4. TeliaSonera, 5. UPM-Kymmene, 6. Nordea, 7. YIT, 8. Sampo, 9. Outokumpu, 10. Neste Oil.

Suomen varakkaimman prosentin suurimmat osakeomistukset 11. elokuuta: 1. Nokia, 2. Fortum, 3. UPM-Kymmene, 4. Sampo, 5. TeliaSonera, 6. YIT, 7. Nordea, 8. Nokian Renkaat, 9. Neste Oil, 10. Valmet.

Lue lisää lauantain paperisesta Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.