Piensijoittajat kaipaavat parempaa neuvontaa

Moni piensijoittaja on finanssimylläkässä ihmeissään, mihin rahat oikein kannattaisi laittaa.

Apua ei välttämättä löydy edes pankin tiskiltä. Kuluttajatutkimuskeskuksen tuoreen selvityksen mukaan finanssitaloilla ei juuri ole tarjota piensijoittajille räätälöityjä ratkaisuja, joissa olisi otettu huomioon asiakkaan yksilöllinen tilanne.

- Varallisuudenhallinnassa olisi selkeä tarve uusille työkaluille, jotka vastaisivat paremmin kuluttajien tarpeisiin, Turun kauppakorkeakoulun professori Raija Järvinen sanoo.

Järvisen ja tutkija Anna-Riitta Lehtisen pestaamat haamuostajat kiersivät talvella viiden eri finanssiryhmän konttoreissa kyselemässä, miten 50 000 euron perintörahat kannattaisi sijoittaa. Toivotun 10 vuoden mittaisen kokonaisratkaisun sijaan heille kaupattiin yksittäisiä sijoitustuotteita, joiden ehtoja oli hankala ymmärtää.

Asiakkaan talouden kokonaistilannetta ei juuri kartoitettu. Vaikka haamuostajat kertoivat sijoittavansa rahat lähinnä eläkepäivien turvaksi, harva neuvoja tarjosi heille esimerkiksi eläkevakuutuksia.

- Sijoittamiseen liittyy isoja viestinnän haasteita. Asiantuntijat eivät aina huomaa, että jo alan perussanasto voi olla kuluttajalle vierasta, Järvinen huomautti.

Pelko voi pitää rahat pankkitilillä

Entistä selkeämpi sijoitusneuvonta olisi Järvisen mielestä myös finanssitalojen etu. Jos sijoitusinstrumenttien viidakko tuntuu kovin monimutkaiselta ja pelottavalta, rahat saattavat jäädä makaamaan tilille.

Haamuostajien kierroksella kävi selväksi, että sijoitustuotteet ovat olennaisesti vaikeampia ymmärtää kuin tavallinen asuntolaina.

Vaativuutta korostaa se, että piensijoittajat tekevät sijoituspäätöksiä yleensä melko harvoin. Myös tuoton ja riskin suhde on monelle hämärä, vaikka tavallinen kuluttaja usein lopulta hakee varoilleen pikemminkin turvaa kuin mahdollisimman suurta tuottoa.

Finanssialan keskusliiton johtaja Erkki Kontkanen myönsi neuvonnassa olevan parantamisen varaa mutta huomautti, että ihmisillä on sijoitusneuvonnasta usein myös liialliset odotukset. Halutaan selkeitä ratkaisuja, joita ei aina voi antaa.

- Sijoittamiseen liittyy epävarmuuksia. On ehkä parempikin, ettei sijoitusneuvoja kovin rehvakkaasti jakele neuvoja eikä mene lupaamaan liikoja, Kontkanen arvioi.

Hyvänä hän piti sitä, että haamuostajien kohtaamat neuvojat kertoivat riskeistä eivätkä patistaneet asiakkaita nopeisiin päätöksiin.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.