Pk-yritysten suhdannenäkymät sukelsivat Keski-Suomessa – vain Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on synkempää

Keskisuomalaisten pk-yritysten suhdanneodotukset ovat heikommat kuin Suomessa keskimäärin. Tuoreen pk-yritysbarometrin mukaan Keski-Suomen alueella suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on +5, kun koko maassa yleisiä odotuksia peilaava saldoluku on +14.

Keski-Suomessa talousnäkymät ovat heikentyneet merkittävästi viime syksystä. Tilanne on maakunnassa Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien jälkeen kolmanneksi heikoin valtakunnassa.

Liiketoimintansa yleisten näkymien heikkenemistä ennakoi nyt entistä useampi eli 20 prosenttia vastaajista (syksyllä 14 prosenttia). Mitenkään toivoton tilanne ei kuitenkaan ole, sillä suhdanteiden paranemista ennakoi edelleen 26 prosenttia vastaajista. Syksyllä vastaava luku oli 37 prosenttia.

– Keski-Suomi lähti nousuun ensimmäisten joukossa ja kasvu näyttää myös tasaantuvan meillä ensimmäisten joukossa. Pohjoinen Keski-Suomi Äänekosken vedossa on positiivinen poikkeus, sanoo Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Hynninen.

Tulokset eivät yllätä Äänekosken Yrittäjien puheenjohtaja Jussi Kangasta.

– Biotuotetehdasinvestointi loi tulevaisuusnäkymän kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Porttien sisäpuolella on tapahtunut jo kauemmin, nyt tehtaan heijastusvaikutukset alkavat näkyä myös ympäristössä, Kangas pohtii.

Hänen mukaansa monet kunnalliset hankkeet ja kaupan investoinnit ovat realisoituneet Äänekoskella.

– Työmahdollisuudet ovat entistäkin paremmalla mallilla ja tällä hetkellä Äänekoskella tehdäänkin hartiavoimin töitä sen eteen, että potentiaaliset uudet asukkaat saataisiin havainnoimaan seutukunnan loistavat mahdollisuudet myös asuinpaikkana.

Suhdanteen heikkeneminen vaikuttaa jo negatiivisesti uusien työntekijöiden palkkaamiseen Keski-Suomessa. Henkilökunnan määrän suhteen saldoluku on koko maassa +12 ja Keski-Suomessa +5.

Jyväskylän seudulla rekrytointiodotukset ovat enää tasolla +7, kun syksyllä oltiin vielä tilanteessa +21.

– Eteläisessä Keski-Suomessa odotukset ovat parantuneet syksyn tasosta -1 tasolle +6. Pohjoisen Keski-Suomen kasvua ei lasketa rekrytointien varaan, saldoluku on -1.

Myös investointiodotukset ovat heikentyneet. Keski-Suomen investointiodotukset ovat painuneet pakkaselle eli tasolle -10.

Vaikka suhdannekierrossa mennään heikompaan suuntaan, on lähes puolet pk-yrityksistä edelleen kasvuhakuisia.

Myös kannattavuusodotukset ovat yhä kohtuullisella tasolla. Kannattavuusodotusten saldoluku Keski-Suomessa on +12, samalla tasolla kuin maassa keskimäärin.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä pk-yritysbarometrista, joka julkaistiin tiistaina. Barometri perustuu 4 556 pk-yrityksen vastauksiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .