Postin jakelu keskitettävä yhteen mahdollisimman varhaiseen jakeluun, ehdottaa Medialiitto

Postin jakelussa olisi siirryttävä yhteen, mahdollisimman varhaiseen jakokertaan, linjaa Media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten etujärjestö Medialiitto.

–  Uskomme, että postinsaajat ottavat mielellään aikakauslehdet ja kirjeet vastaan samalla kertaa sanomalehden kanssa, sanoo Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi tiedotteessa.

Sanomalehtien Liiton tilaaman selvityksen mukaan postipalvelujen turvaaminen vaatii useita uudistuksia. Selvityksessä arvioitiin jakelutoiminnan tulevaisuutta pääosin taloudellisesta näkökulmasta. Sanomalehtien Liitto on Medialiiton jäsenjärjestö.

Keskitetyn varhaisjakelun lisäksi Medialiitto ehdottaa, että jakeluyritykset kilpailutetaan ja Postin ristikkäiset roolit selkiytetään. Näin voitaisiin ratkaista sekä jakelupalvelujen että Postin omistajaohjauksen ongelmat.

Mediatalojen ehdotuksen mukaan julkisen vallan pitäisi kilpailuttaa jakelusta vastaava yritys kullakin alueella. Kilpailun pitäisi kattaa koko jakeluvolyymi, ei pelkästään nykyistä yleispalvelutuotetta eli postimerkkikirjettä, Medialiitto lisää.

Liiton mukaan Postin ongelmana on toimiminen samanaikaisesti yhteiskunnallisen palvelun tuottajana jakelussa sekä markkinatoimijana kilpailluilla liiketoiminta-alueilla. Roolit sekoittuvat, ja kumpaakin tehtävää on vaikea hoitaa yhtä aikaa.

–  Postin jakaminen kahteen osaan tekisi toiminnasta läpinäkyvän ja yhteiskunnallisesti hyväksytymmän. Toisen osan tehtävä on tuottaa valtiolle rahaa yhtiön voittona, toisen osan tehtävä on tuottaa kansalaisille palveluja ilman voitontavoittelua, sanoo Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg tiedotteessa.

Postin toimitusjohtaja: Jakelu yhdistettävä 2030-luvulle tultaessa

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoi viime viikolla STT:n haastattelussa, että postin varhais- ja päiväjakelu on yhdistettävä viimeistään 2030-luvulle tultaessa, kun sekä kirjepostin että sanomalehtien jakelumäärät ovat vähentyneet Suomessa.

Malisen mukaan kotitalouteen toimitetaan nykyisin keskimäärin viisi kirjettä viikossa, mutta pian enää kolme kirjettä viikossa. Tämä nostaa kirjekohtaista hintaa ja tekee jakelun etenkin harvaan asutuilla alueilla entistä kannattamattomammaksi.

Toimitusjohtajan mukaan Posti on sitoutunut sanomalehtien varhaisjakeluun niin kauan kuin kysyntää on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Yksityishenkilöiden Airbnb-majoitustoiminta liikuttaa isoja rahasummia Jyväskylässä – kaupungissa on Suomen viidenneksi eniten vuokrauskohteita

Saarijärven Tarvaalan pappila muuttui lounasta ja majoitusta tarjoavaksi Ruustinnaksi – "En halua tästä liian sliipattua"

Alibaba tavoittelee kiinalaista onnensummaa Hongkongin pörssin suurimmassa listautumisessa vuosiin

Pekka Lundmark jatkaa EK:n hallituksen johdossa – Kangaskorpi ainoa keskisuomalainen hallituksessa

EU-komissio: Suomi on vaarassa rikkoa yhteisiä taloussääntöjä – historiallisesti yksikään euromaa ei ole liiallisen alijäämän menettelyssä

Jyväskyläläinen yhtiö perustaa verkkokaupan tuotekehitysyksikön, joka tähtää alallaan Euroopan suurimmaksi – Woolmanin investointi tuo kymmeniä uusia työpaikkoja

Perheyhtiö Onvestista tuli Harvian suurin omistaja – yhtiön markkina-arvo jo yli 162 miljoonaa euroa, katso myös muut suurimmat omistajat

Boeingille uusi takaisku: suunnittelee uudelleen 7  000 koneen suojarakenteen kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeen

Talouskasvun hiipumista kokenut Kiina alensi varovasti korkotasoaan

Swedbankin epäillään rikkoneen Krim-pakotteita, tapaus pankin sisäisen tutkinnan tiedossa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.