Postin lajittelutyöntekijöiden palkkoihin yli kahden vuoden siirtymäaika – PAU: Ei ratkaise mitään

Postin hallitus on päättänyt, että Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan lajittelutyöntekijöiden palkkoihin tulee yli kahden vuoden siirtymäaika. Työntekijöiden kokonaispalkka säilyy nykyisellään tammikuun loppuun 2022 saakka, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) katsoo, että yli kahden vuoden siirtymäaika kuulostaa työntekijöiden näkökulmasta suhteellisen hyvältä. Sen sijaan Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan yli kahden vuoden siirtymäaika ei ratkaise yhtään mitään.

Noin 700 Postin lajittelutyöntekijää siirrettiin syyskuun alussa vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn. Heihin aletaan soveltaa Teollisuusliiton työehtosopimusta marraskuun alusta lähtien.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on arvioinut, että työntekijöiden palkka alenee muutoksen takia keskimäärin 30 prosenttia ja enimmillään jopa 50 prosenttia ja myös työehdot heikkenevät.

–  Ongelma on kuitenkin edelleen se, miten työntekijä- ja työnantajapuoli näkevät tämän kokonaisuuden. Tämän takia toivon, että neuvottelut saadaan molempien osapuolten hyväksymällä tavalla menemään eteenpäin, Paatero sanoi STT:lle eduskunnassa.

Hän kuitenkin sanoo uskovansa ja toivovansa, että osapuolet pääsevät sopuun.

PAU valmis työtaisteluihin

PAUn Nieminen arvioi STT:lle, että vaikka kokonaispalkkasumma pysyy ennallaan, siirtymäaika ei takaa yksilötasolla palkan säilymistä, vaan yksilöiden välillä saattaa olla hyvinkin suuria eroja.

Postin mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto kertoo, että Posti takaa jokaisen työntekijän ansiotason säilymisen yli kahden vuoden ajan.

Nieminen painottaa, että kiista ei ole ratkaistavissa siirtymäajalla. Ongelmana on myös se, että uudet työntekijät palkattaisiin suoraan huonommilla työehdoilla.

–  Ihmisten pitää maksaa vuokrat, laskut ja ruoka kahden vuodenkin kuluttua, Nieminen huomauttaa.

Hänen mukaansa kiista voi johtaa pahimmillaan työtaisteluihin. PAU neuvottelee parhaillaan uudesta työehtosopimuksesta. Nykyinen sopimus umpeutuu lokakuun lopussa.

Aikalisä lopetti lakot syyskuun alussa

Osa Postin työntekijöistä meni syyskuun alussa lakkoon yhtiön suunnitteleman työehtosopimuksen siirron vuoksi. Ammattiliitto PAU lopetti työtaistelutoimet, kun Paatero kertoi, että siirrossa otetaan aikalisä.

PAU on vaatinut, että pakettilajittelijat palautettaisiin Posti Palvelut Oy:stä takaisin Posti Oy:hyn ja samalla PAU:n työehtosopimuksen piiriin.

Alun perin Posti oli kaavaillut lajittelijoiden kokonaispalkkojen säilyttämistä ennallaan ensi maaliskuun loppuun asti. Nyt ilmoitettu päätös tarkoittaa, että siirtymäajasta on tulossa lähes kaksi vuotta aiemmin suunniteltua pidempi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Yksityishenkilöiden Airbnb-majoitustoiminta liikuttaa isoja rahasummia Jyväskylässä – kaupungissa on Suomen viidenneksi eniten vuokrauskohteita

Saarijärven Tarvaalan pappila muuttui lounasta ja majoitusta tarjoavaksi Ruustinnaksi – "En halua tästä liian sliipattua"

Alibaba tavoittelee kiinalaista onnensummaa Hongkongin pörssin suurimmassa listautumisessa vuosiin

Pekka Lundmark jatkaa EK:n hallituksen johdossa – Kangaskorpi ainoa keskisuomalainen hallituksessa

EU-komissio: Suomi on vaarassa rikkoa yhteisiä taloussääntöjä – historiallisesti yksikään euromaa ei ole liiallisen alijäämän menettelyssä

Jyväskyläläinen yhtiö perustaa verkkokaupan tuotekehitysyksikön, joka tähtää alallaan Euroopan suurimmaksi – Woolmanin investointi tuo kymmeniä uusia työpaikkoja

Perheyhtiö Onvestista tuli Harvian suurin omistaja – yhtiön markkina-arvo jo yli 162 miljoonaa euroa, katso myös muut suurimmat omistajat

Boeingille uusi takaisku: suunnittelee uudelleen 7  000 koneen suojarakenteen kuolemaan johtaneen onnettomuuden jälkeen

Talouskasvun hiipumista kokenut Kiina alensi varovasti korkotasoaan

Swedbankin epäillään rikkoneen Krim-pakotteita, tapaus pankin sisäisen tutkinnan tiedossa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.